Patiëntervaringen
Carin Joosten met haar man Hans

‘Team palliatieve zorg brengt rust en acceptatie’Carin Joosten (52) hoort in januari 2015 dat haar borstkanker is teruggekomen en ze niet meer kan genezen. Het team palliatieve zorg van Rijnstate helpt haar en haar man Hans in deze laatste fase.

Ze heeft al een onderbuikgevoel dat het niet goed zit, omdat ze zich steeds vermoeid voelt. Toch is het logischerwijs een grote klap als de apothekersassistente uit Angeren hoort dat er uitzaaiingen zitten in haar longen, lymfeklieren, botten en lever. “Ik wilde meteen chemotherapie om tijd te winnen, omdat ik voelde dat het snel ging”, vertelt ze nu, dik drie maanden later. “Maar ik werd er heel erg misselijk van en moest voortdurend braken. Daardoor was ik vaker opgenomen in het ziekenhuis dan thuis. Ik voelde me zo beroerd dat ik zelfs dacht aan euthanasie. De internist verwees me toen naar het team palliatieve zorg voor ondersteuning.” 

Overleggen met huisarts

Volgens Carins man Hans voelt dat aan als een warm bad. “Dit team heeft tijd voor je, meer dan een arts. Ze hebben een helikopterview over de behandeling: ze overleggen met de verpleging, met de huisarts en de thuiszorg. Dat geeft ons rust en houvast na de paniek en wanhoop in het begin. Er is tijd om met elkaar te praten.” Carin: “Ik kan met mijn spuugbak voor een gesprek terecht. Ze zijn er op dat moment echt voor mij. En ik mag meedenken. Ook vanuit mijn vak wil ik precies weten welke medicijnen ik krijg. Dat kan en dat is fijn. Ze kijken niet alleen naar de kanker maar ook naar de gevolgen daarvan.”

Carin Joosten - palliatieve zorg 'Door de palliatieve zorg hebben we nu tijd om met elkaar te praten.’ Foto: VVB Voermans

Thuis blijven

Het gevoel van wat meer rust geeft het gezin ook tijd om te kunnen accepteren dat Carin niet meer beter wordt. “Inmiddels heb ik geen chemo meer. Mijn jongste zoon van 18 zag al dat spugen en mijn onmacht en toen zei hij: ‘Waarom stop je er niet mee?’ Als een soort coach. Want dat was toch weer een grote beslissing, zelfs al was het geen chemotherapie om te genezen.” Carin is blij dat ze nu meer thuis en daar bezig kan zijn. “Het is fijn dat ik mijn dingetjes kan doen zonder steeds te moeten spugen. Zo heb ik nog een kraamcadeau voor een kennis kunnen maken en heb ik deze week twee keer even in de tuin in de zon kunnen liggen. Dat is nu kwaliteit van leven. Een eventuele euthanasiewens is daardoor op dit moment naar de achtergrond geschoven.”

De zorg is overgedragen

De zorg is inmiddels overgedragen aan de huisarts en Buurtzorg, die het team palliatieve zorg kunnen bellen als ze vragen hebben. “Hopelijk kan ik nu met deze begeleiding thuis blijven.”

Mevrouw Joosten is op 4 april 2015 overleden. Zij wilde graag dat dit artikel ook na haar overlijden geplaatst zou worden. Wij wensen haar familie en andere nabestaanden heel veel sterkte.

Waarom kiezen voor Rijnstate?

Rijnstate is in Nederland voorloper op het gebied van palliatieve zorg in het ziekenhuis. Palliatieve zorg is de behandeling voor mensen met een ongeneeslijke ziekte. Dit kan in de laatste weken van het leven zijn, maar ook al eerder, vanaf het stellen van de diagnose. Denk bijvoorbeeld aan mensen met kanker, COPD of dementie. De behandeling is gericht op het bestrijden van lichamelijke klachten, zoals pijn en misselijkheid, maar er is ook veel ruimte voor psychologische ondersteuning en praktische vragen, zoals ‘Hoe vertel ik het mijn kinderen?’ Vier verpleegkundig specialisten vormen de kern van het team palliatieve zorg. Verder zitten er onder andere een geriater, twee oncologen en een pijnbestrijder/anesthesioloog in.

Meer weten? Kijk dan op de pagina over ons Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg

Ondersteunende en palliatieve zorg

Als genezing van ziekte niet meer mogelijk is, kan palliatieve zorg van grote betekenis zijn. Het Consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg heeft aandacht voor de behandeling van pijn en lichamelijke klachten, maar ook voor vragen en zorgen op het psychosociale en spirituele vlak. Met onze zorg streven we naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: