Patiëntervaringen
Hidayet Seru en vriend Ersoy

'Positief zijn heeft me geholpen bij borstkanker'Hidayet Seru (31) werd op 24-jarige leeftijd geconfronteerd met de diagnose borstkanker. De meeste vrouwen met borstkanker zijn boven de vijftig. In Rijnstate kreeg zij de behandeling die nodig was om weer beter te worden.

Ze weet de datum nog: 24 december 2007. Vanaf toen stond haar leven op zijn kop, want die dag hoorde ze dat ze borstkanker had. “Vlak ervoor had ik iemand gesproken over het knobbeltje dat ik in mijn borst had gevoeld. Zij drong erop aan dat ik mijn huisarts zou bellen en zo kwam ik voor verder onderzoek in Rijnstate. Toch maakte ik me niet druk, dacht ‘het zal wel niets zijn’ en toen de chirurg het slechte nieuws vertelde, drong het ook niet echt tot me door.” Toch was het zo en dit veranderde haar leven en dat van haar vriend en zoon op slag.

Hidayet Seru en haar gezin Foto-onderschrift: Hidayet Seru met haar gezin: zonen Erdem (13) en Can (1,5) en vriend Ersoy Sağlam. Foto: VVB Voermans

Veel steun van familie

Om de kanker te bestrijden, werd de behandeling in Rijnstate snel en intensief ingezet: Hidayet kreeg binnen een jaar tijd een borstamputatie en –reconstructie (in één operatie), 25 bestralingen en 8 chemokuren. Daarna was zij schoon, maar volgde ze nog bijna vijf jaar hormoontherapie om de kans op terugkeer van de borstkanker te verkleinen. “Soms denk ik: heb ik dat allemaal meegemaakt? De chemokuren waren om de drie weken. Als de witte bloedcellen voldoende hersteld waren, kon de volgende kuur starten. Het ergste vond ik als dat nog niet zo was, want dan moest ik nog een week wachten”, blikt Hidayet terug. “In die tijd heb ik veel gehad aan mijn familie. Ik ben altijd positief gebleven, al was dat tijdens de chemo wel eens moeilijk. Maar zelfs toen heb ik in het ziekenhuis met mijn zusje ook veel gelachen. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat ik weer beter zou worden.”

Wonderkind

Het is nu 7,5 jaar na de diagnose. Intussen is haar leven en dat van haar vriend en zoon weer erg veranderd, op een heel andere manier. Want hoewel het onzeker was of Hidayet nog kinderen zou kunnen krijgen, had zij negen maanden na het stoppen met de hormoontherapie tegen kanker een positieve zwangerschapstest in handen. “Ik had een goedkope test gekocht en mijn vriend kon het niet geloven. Hij is toen de duurste gaan halen om het zeker te weten.” Na een gewone zwangerschap kwam hun ‘wonderkind’ zoals zijn vader hem noemt, gezond ter wereld.

Wat doet Rijnstate voor jonge vrouwen met borstkanker?

Rijnstate behoort tot de top 5 borstkankerziekenhuizen in Nederland. “We hebben veel expertise in huis over borstkanker bij jonge vrouwen”, zegt oncologisch chirurg Charlotte Blanken-Peeters. “Bij deze groep is multidisciplinaire zorg extra belangrijk. Zo is het meestal nodig om de hele borst weg te halen, waarbij de plastisch chirurg direct een borstreconstructie kan doen. Ook is er vaker sprake van een erfelijke vorm en speelt mee of er een kinderwens is. Omdat de behandeling de vruchtbaarheid beïnvloedt, bieden we de mogelijkheid om vooraf eicellen of embryo’s in te laten vriezen.” Ook bij Hidayet Seru speelden deze thema’s. Zij heeft geen erfelijke vorm van kanker en koos er met haar vriend bewust voor om geen eicellen in te laten vriezen.

Meer weten?

Kijk dan op de pagina's van onze Mammapoli

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: