Hoofd- en aangezichtspijn
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Cervicogene hoofdpijn

Wat is cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten vanuit de nek. Deze hoofdpijnklachten zijn voornamelijk gelokaliseerd aan één kant van het hoofd. Vaak gaat deze hoofdpijn gepaard met bewegingsbeperking in de nek. Vaak kan druk in de nek de hoofdpijnklachten opwekken. Ook straalt de pijn uit in de schouder/arm aan dezelfde kant. Soms is deze hoofdpijn moeilijk te onderscheiden van andere soorten hoofdpijn bijvoorbeeld migraine en spanningshoofdpijn.

Behandeling

U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

 • Fysiotherapie, medicamenteuze therapie of manuele geneeskunde
 • TENS: Transcutane Elektrische Zenuw Stimulatie
  Bij deze behandeling wordt een injectie gegeven ter hoogte van de nervus occipitalis major met ontstekingsremmers (corticosteroïden) ter hoogte van de onderrand van de achterkant van de schedel. Dit kan een pijnverminderend effect hebben. Ook kan deze zenuw behandeld worden met stroompulsjes, waardoor de pijngeleiding anders wordt en de pijn kan verminderen. Lees meer in onze folders TENS-behandeling en PRF van de perifere zenuw.
 • Radiofrequente facetdenervatie
  Hierbij worden de kleine zenuwen die naar de cervicale facetgewrichten lopen verhit, en hierdoor uitgeschakeld. Deze behandeling gebeurt met behulp van röntgen. Er worden meerdere kleine naaldjes in uw nek ingebracht. Als de naaldjes in de goede positie zijn wordt dat gecontroleerd doorkleine “stroomstootjes”: u ervaart dit als een kloppend of kriebelend gevoel. Als de naaldjes goed geplaatst zijn, worden ze verhit, waardoor het zenuwtje in de buurt van de naald ook verhit wordt. Hierdoor kan de zenuw de pijnprikkels minder goed geleiden en kan de pijn afnemen. Lees meer op de pagina RF-facetdenervatie
 • PRF behandeling van de zenuwwortel
  Via uw nek wordt er een naald vlak bij de aangedane zenuw geplaatst. Deze behandeling gebeurt met behulp van röntgen. Als de naald in de goede positie zit, wordt dat gecontroleerd door kleine “stroomstootjes”: u ervaart dit als een kloppend of kriebelend gevoel. Als de juiste plek is gevonden, wordt de zenuw behandeld met stroompulsjes zonder verhit te worden. Hierdoor is de pijngeleiding van de aangedane zenuw verminderd, en kan de pijn minder worden. Lees meer op de pagina PRF van de zenuwwortel.
 • Behandeling van het "AA gewricht": het atlanto-axiale gewricht

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: