Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

RF-facetdenervatie

U heeft pijnklachten vanuit uw rug. Uw arts heeft met u afgesproken dat u voor deze pijnklachten een RF-facetdenervatie krijgt. Hier leest u meer over de behandeling, hoe u zich voorbereidt, en wat en de mogelijke bijwerkingen.

Wat is RF-facetdenervatie?

RF-facetdenervatie is een behandeling tegen pijn die ontstaat in de facetgewrichten. Deze gewrichten geven de rug aan de achterkant steun en zorgen ervoor dat de rug goed kan bewegen. Facetgewrichten bevinden zich in de nek, in de borstwervelkolom en in de lendenwervelkolom

Krijgt u de behandeling vergoed?

Op dit moment wordt deze behandeling van de lumbale facetbehandeling (in de lendenwervelkolom) niet meer vergoed. De thoracale en cervicale facetbehandeling worden wel vergoed. Overleg met uw behandelend arts over de kosten en betaling.

Meer informatie over niet-verzekerde zorg

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, in Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum. Als het goed met u gaat, mag u weer naar huis.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal maximaal 40 minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van 1 uur tot hooguit 2 uur.

Hoe verloopt de behandeling?

De huid wordt op de plaats van de injectie goed schoongemaakt en op die plaats verdoofd. Daarna plaatst uw arts meerdere naalden bij de zenuwtakken die lopen naar gewrichten waar het om gaat.

Soms is het nodig om te controleren of de naaldpunten op de juiste plek zitten. Dat doet de arts met een beetje stroom. U kunt dan wat tintelingen of kleine spierschokjes voelen.

Als de naaldpunten op de juiste plek zitten, krijgt u meer plaatselijke verdoving. Daarna worden de naaldpunten verwarmd. De warmte beïnvloedt de pijn die vanuit het gewricht komt. In veel gevallen is de pijn daarna minder. De zenuwtakjes zijn voor langere tijd uitgeschakeld.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het duurt een paar maanden voordat de arts het resultaat van de behandeling goed kan beoordelen. U kunt al wel eerder merken dat u minder pijnklachten heeft. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of de specialist met u of de behandeling geslaagd is, of dat u nog een behandeling nodig heeft.

Wij adviseren u om na de behandeling een beweegprogramma bij de fysiotherapeut te gaan volgen. Dan heeft de behandeling he

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: