Hoofd- en aangezichtspijn
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Trigeminusneuralgie

Wat is trigeminusneuralgie?

De nervus trigeminus (of drielingzenuw) is een hersenzenuw die zich in drie takken splitst. Afhankelijk van welke tak aangedaan is, ontstaat er pijn in de volgende gebieden: eerste tak geeft pijn boven op hoofd, voorhoofd en rond het oog, tweede tak geeft pijn ten hoogte van de bovenkaak, en de derde tak geeft pijn ter hoogte van de onderkaak.

Trigeminusneuralgie is een zeer pijnlijke aandoening van het aangezicht, voornamelijk aan één zijde. De pijn kenmerkt zich door kortdurende aanvallen van felle schietende pijn. De pijn kan uitgelokt worden door gewone prikkels, zoals eten, wassen, scheren, kou, warmte en tocht.

Behandeling

U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

 • Behandeling met medicijnen
  Antineuropathische pijnmedicatie. Lees meer op de pagina Zenuwpijn behandelen met medicijnen.
 • Percutane radiofrequente thermolaesie van het ganglion van Gasser (procedure volgens Sweet)
  Bij deze behandeling wordt er een naald ingebracht ter hoogte van uw wang. Vervolgens wordt met behulp van röntgen de naald in de goede positie gebracht: aan de rand van de schedel, onder het jukbeen door. De procedure wordt gedaan terwijl u een licht slaapmiddel krijgt toegediend. Als de naald in de goede positie is, wordt u kort wakker gemaakt om de positie van de naald te controleren. Het controleren gaat als volgt: op de naald wordt een heel klein stroompje gezet wat u, als het goed is, voelt als tintelingen of klopjes in het aangedane gebied. Als de naald in goede positie krijgt u weer wat slaapmiddel en kan de zenuw behandeld worden. De zenuw wordt behandeld met warmte, waarna de zenuw de pijnprikkels niet meer goed kan geleiden en de pijn kan afnemen.
 • Operatie
  Een eventuele operatie zal in een neurochirurgisch centrum plaatsvinden.
 • Behandeling met de Gamma Knive
  Hierbij wordt een hoge dosis straling gegeven op de drielingzenuw.

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: