TENS-behandeling
Een TENS-behandeling is een behandeling tegen pijn. U heeft samen met uw arts besloten dat u deze behandeling krijgt.
Wat is TENS?
TENS is de afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het TENS-apparaat is een uitwendige neurostimulator: het prikkelt de zenuwen van buitenaf. Het apparaat geeft elektrische stroompjes door de huid heen. Deze kunnen de zenuwen beïnvloeden en de pijn verminderen. TENS neemt de oorzaak van uw pijn niet weg.
Als u een pacemaker heeft, raden wij het gebruik van het TENS-apparaat af. Bent u (misschien) zwanger of heeft u epilepsie? Overleg dan over het gebruik van het TENS-apparaat met uw behandelend arts.
Hoe werkt TENS?
- Het verstoort de manier waarop zenuwen pijn doorgeven; dat zorgt ervoor dat u minder pijn voelt.
- Het zorgt ervoor dat het lichaam meer pijnstillende stoffen afgeeft.
- Het helpt de spieren te ontspannen.
Waar vindt de TENS-behandeling plaats?
U gaat het TENS-apparaat zelf thuis gebruiken. Een pijnverpleegkundige in het Pijncentrum van Rijnstate legt u de werking van de TENS-behandeling uit. U komt hiervoor op het afgesproken tijdstip naar het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate in Velp. Het TENS-apparaat mag u op proef lenen van Rijnstate. Als de behandeling bevalt, mag u na twee weken een TENS-apparaat lenen van de leverancier. Daar kunt u ook nieuwe elektrodes bestellen. Vragen over vergoedingen kunt u stellen aan uw zorgverzekeraar.
Hoe gebruikt u het TENS-apparaat?
U plakt elektrodes op de huid in het gebied waar de pijn zit. Deze elektrodes zijn verbonden aan het TENS-apparaat. Met het apparaat dient u uzelf zwakke elektrische stroompjes toe door de huid. U bepaalt zelf hoe sterk u de stroom wilt voelen. Dit doet u in overleg met de pijnverpleegkundige. U gebruikt het TENS-apparaat meerdere keren op een dag ongeveer een half uur. U mag het niet gebruiken als u autorijdt, doucht of zwemt. Het is beter om TENS niet te gebruiken als u slaapt.
Wat is het resultaat van de behandeling?
De TENS-behandeling kan uw pijn verminderen en ervoor zorgen dat u gemakkelijker beweegt. Daardoor wordt u weer mobieler. Na een proefperiode van een paar weken bespreekt uw arts het effect van de behandeling met u. Als uw pijn in de proefperiode niet vermindert, kunt u stoppen met TENS. Heeft u wel minder pijn door TENS, dan kunt u het TENS-apparaat blijven gebruiken zolang het nodig is.