Hoofd- en aangezichtspijn
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Occipitalis neuralgie

Wat is occipitalis neuralgie?

Occipitalis neuralgie kenmerkt zich door stekende, of drukkende pijn vanuit uw nek met uitstraling over uw schedel. U kunt de pijn soms tot achter uw ogen voelen. De pijn wordt veroorzaakt door een geïrriteerde zenuw. Deze zenuw, nervus occipitalis major, loopt vanuit hoog in uw nek, tussen de nekspieren door naar de achterkant van de schedel. De hoofdpijn kan lijken op onder andere migraine en spanningshoofdpijn.

Behandeling

U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

 • Fysiotherapie
  Om de spierspanning in uw nek en uw houding te verbeteren.
 • Behandeling met medicijnen
  Antineuropathische pijnmedicatie, bijvoorbeeld tricyclische antidepressiva, anti-epileptica carbamazepine, gabapentine of pregabaline. Lees meer op de pagina Zenuwpijn behandelen met medicijnen.
 • Injectie van de zenuw met corticosteroïden
  Daar waar de zenuw vlak onder de huid (aan de onderrand van uw schedel, ter hoogte van uw achterhoofd) ligt, kan een injectie worden gegeven met een ontstekingsremmer: corticosteroïden. Ook kan deze zenuw behandeld worden met stroompulsjes, waardoor de pijngeleiding anders wordt en de pijn kan verminderen. Lees meer op de pagina PRF van de perifere zenuw.
 • PRF behandeling van de zenuwwortel C2-C3
  Via uw nek wordt een naald vlak bij de aangedane zenuw geplaatst. Deze behandeling gebeurt met behulp van röntgen. Als de naald in de goede positie zit, wordt dat gecontroleerd door kleine “stroomstootjes”: u ervaart dit als een kloppend of kriebelend gevoel. Als de juiste plek is gevonden, wordt de zenuw behandeld met stroompulsjes zonder verhit te worden. Hierdoor is de pijngeleiding van de aangedane zenuw verminderd, en kan de pijn minder worden. Lees meer op de pagina PRF van de zenuwwortel.

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: