Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zenuwpijn behandelen met medicijnen

U heeft met uw arts besloten dat u een behandeld met medicijnen voor uw zenuwpijn (neuropathische pijn) krijgt. In deze folder vindt u hier meer informatie over.

Deze medicijnen zijn meestal geen gewone pijnstillers, maar komen uit de groep van de anti-epileptica en de antidepressiva. Dit is nodig, omdat gewone pijnstillers soms niet goed werken tegen zenuwpijn.

Wat is neuropathische pijn?

Er bestaan verschillende soorten pijn. Uw arts maakt onderscheid tussen nociceptieve pijn en neuropathische pijn. Nociceptieve pijn is pijn door een ontsteking of beschadiging van weefsel, bijvoorbeeld huid, spieren en botten. Neuropathische pijn ontstaat door een beschadiging of veranderde werking van een zenuw.

Bij een beschadiging in de zenuw ontstaan er veranderingen in de zenuw. Bijvoorbeeld een beschadiging van de zenuw van de teen: we weten dat de pijnprikkels van de teen aan de hersenen worden doorgegeven. Zo voelen we pijn. De pijnprikkels gaan via een heel ingewikkeld netwerk weer terug naar het ruggenmerg. De zenuwcellen in de kleine teen proberen zich na de beschadiging weer te herstellen. Hierbij worden kleine zenuwuitlopers gevormd.

Soms voegen die uitlopers zich samen en ontstaat er een knobbeltje. Zo’n knobbeltje noemen we een neuroom. De uitlopers worden actief en geven stroomstootjes af. Dit kan een scherpe, brandende pijn geven. Het gebied rond de beschadigde zenuw wordt hierdoor overgevoelig. Andere zenuwen die normaal geen pijnprikkels afgeven, kunnen dan ook overgevoelig worden.

Door een kleine prikkel kan de pijn flink verergeren. Denk bijvoorbeeld aan het zachtjes aanraken van de huid. Soms wordt de plek ook zonder aanraken veel gevoeliger. Als de pijn lang aanhoudt, kan het gebied van de pijn zich uitbreiden. Daardoor kan de pijn erger worden.

Wat is de oorzaak van neuropathische pijn?

Neuropathische pijn, of zenuwpijn, kan verschillende oorzaken hebben. Pijn kan ontstaan na een ongeluk of na een operatie. Pijn kan ook het het gevolg zijn van een ziekte, zoals diabetes (suikerziekte), MS, kanker, gordelroos of aids. Ook bepaalde stoffen kunnen de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld alcohol en sommige middelen voor chemotherapie bij kanker. Een hersenbloeding of een bloeding in het ruggenmerg kan ook zenuwpijn geven. In al deze gevallen is het zenuwstelsel beschadigd.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: