Hoofd- en aangezichtspijn
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Clusterhoofdpijn

Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn kenmerkt zich door perioden van enige weken tot maanden waarin u veel aanvallen van hoofdpijn heeft. In zo’n periode heeft u soms één per twee dagen tot meerdere aanvallen per dag. Na een periode met hoofdpijnaanvallen kan het zijn dat u langdurig (tot meerdere jaren) géén hoofdpijnaanvallen meer heeft. De pijn is gelokaliseerd aan één zijde van uw hoofd, en voelt als borende pijn rondom of achter uw oog. Hierbij is er een ontregeling van een deel van het zenuwstelsel wat gepaard gaat met tranend ogen, verstopte neus, transpiratie en soms zwelling van uw oog of mond.

Behandeling

U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • Zuurstoftherapie
  • Een behandeling met medicijnen
  • Radiofrequente behandeling van het ganglion pterygopalatinum (ganglion sphenopalatinum)
    Bij deze behandeling wordt er een naald ingebracht ter hoogte van uw wang. Vervolgens wordt met behulp van röntgen de naald in de goede positie gebracht: aan de rand van de schedel, onder het jukbeen door. De procedure wordt gedaan terwijl u een licht slaapmiddel krijgt toegediend. Als de naald in de goede positie is, wordt u kort wakker gemaakt om de positie van de naald te controleren. Het controleren gaat als volgt: op de naald wordt een heel klein stroompje gezet wat u, als het goed is, voelt als tintelingen of klopjes in het aangedane gebied. Als de naald in goede positie is krijgt u weer wat slaapmiddel en kan de zenuw behandeld worden. De zenuw wordt behandeld met warmte, of met stroompulsjes, waarna de zenuw de pijnprikkels niet meer goed kan geleiden en de pijn kan afnemen. Lees meer op de pagina Warmtebehandeling van het ganglion sfenopalatinum.

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: