Nieuws voor zorgverleners

Uitslagen en behandelverslagen voor patiënten direct zichtbaar in Mijn Rijnstate



Vanaf 1 mei kunnen patiënten op het patiëntenportaal Mijn Rijnstate uitslagen en behandelverslagen direct inzien, net zoals nu al mogelijk is in hun PGO. Het gaat om uitslagen van bloedprikken, pathologie, microbiologie, radiologie en nucleaire onderzoeken. De vertragingstijd van zeven dagen, die hier eerder van toepassing was, vervalt.  

Meer regie

Deze aanpassing in Mijn Rijnstate betekent dat patiënten, zodra de uitslag van een onderzoek bekend is, die direct online kunnen inzien. Het gaat hierbij om onderzoeksuitslagen van Rijnstate en ZekerWeten. Door betere uitwisseling van medische gegevens krijgen patiënten steeds meer regie. Met de directe inzage hoeven patiënten niet onnodig lang in spanning te zitten en kunnen zij zich beter voorbereiden op hun afspraak in het ziekenhuis. Het draagt daarnaast bij aan de zelfredzaamheid van (chronische) patiënten, omdat zij eenvoudig de uitslagen kunnen monitoren. Bij een afwijkende uitslag kunnen patiënten dit in hun eigen omgeving eerst verwerken en beter het gesprek aangaan met de zorgverlener om behandelopties te bespreken.
Ook de cliëntenraad van Rijnstate vindt directe inzage van patiëntgegevens belangrijk.

Rijnstate is niet het eerste ziekenhuis dat onderdelen van het medisch dossier direct laat zien. Meerdere topklinische ziekenhuizen en UMC’s werken al met realtime inzage voor patiënten.

Wat ziet de patiënt straks?

We communiceren zorgvuldig op Mijn Rijnstate over het realtime tonen van medische uitslagen. Zo plaatsen we onderstaande disclaimer zichtbaar op Mijn Rijnstate als extra toelichting voor de patiënt:

Patiënten die binnen hun medisch dossier op ‘Labuitslagen’ klikken, krijgen eerst een pop-up te zien die waarschuwt dat je een uitslag te zien kunt krijgen die nog niet besproken is (zie onderstaand).

Wanneer er afwijkende uitslagen zijn die een bedreiging vormen voor de patiënt en snelle behandeling vereisen, zal de behandelaar uiteraard direct handelen.

Vragen?

Heeft u hier vragen over? Mail dan naar zorgpartners@rijnstate.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: