Spoedpolikliniek Pijn op de borst



Mede door de vergrijzing wordt de druk op de cardiologische spoedzorg steeds groter. Dit heeft tot gevolg dat de Eerste Hart Hulp (EHH) in de regio vaker (tijdelijk) niet beschikbaar is voor spoedpatiënten. Een trend die we steeds vaker zien. Om de Eerste Hart Hulp beter beschikbaar te houden voor patiënten die deze zorg echt nodig hebben, openen we voor de groep patiënten met een laag risico de Spoedpolikliniek Pijn op de borst in Rijnstate Elst. Hier kunnen we patiënten poliklinisch snel en laagdrempelig cardiologisch beoordelen.

Het voordeel van de Spoedpolikliniek Pijn op de borst is dat we bij de meeste patiënten met pijn op de borst klachten in één dagdeel kunnen vaststellen of de klachten cardiaal zijn. Door onze gezamenlijke risicostratificatie hoeven we een groot deel van de patiënten niet meer door te verwijzen naar de EHH en kunnen we met een gericht behandeladvies terugverwijzen naar de eerste lijn. Voor patiënten is het grote voordeel dat zij versneld uitsluitsel krijgen over de oorzaak van hun klachten.

Betere diagnostiek mogelijk

Patiënten die in aanmerking komen voor behandeling in de Spoedpolikliniek Pijn op de borst hebben thoracale klachten en een lage voorafkans op significant coronair lijden. Het gaat om patiënten die hiermee nog niet bekend zijn. De nadruk ligt dan ook op het uitsluiten van significant coronair lijden. Bij de Spoedpolikliniek Pijn op de borst vindt onder meer via een CT scan coronaire diagnostiek plaats. In Elst hebben we een nieuwe CT-scanner die het steeds beter mogelijk maakt coronair lijden te onderzoeken.

Kleine schaal

We starten op kleine schaal met de Spoedpolikliniek Pijn op de borst. De bedoeling is de komende tijd te leren, te wennen aan de nieuwe werkwijze en op termijn verder op te schalen. De verwachting is dat we met deze nieuwe spoedpolikliniek niet alleen de acute zorg ontlasten, maar deze samen ook toekomstbestendiger maken. 

Belangrijke informatie over de Spoedpolikliniek Pijn op de borst:

  • alleen open tijdens kantooruren;
  • alleen voor patiënten met pijn op de borst klachten, onbekend zijn met een cardiale voorgeschiedenis (t.a.v. coronair lijden) en een lage tot intermediaire voorafkans op significant coronair lijden;
  • verwijzing verloopt middels overleg tussen de huisarts en dienstdoende cardioloog. Hierna volgt dan ook een verwijzing via Zorgdomein; 
  • ter voorbereiding voor goede diagnostiek zal de patiënt vooraf met een bètablokker moeten starten. Dit zal tijdens een gesprek tussen huisarts en dienstdoende cardioloog worden afgestemd. Deze richtlijn is ook te vinden in ZorgDomein. 

De Spoedpolikliniek Pijn op de borst start op 2 oktober. Vanaf dat moment kunt u deze ook in ZorgDomein vinden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: