Brug in het Atrium van Arnhem

Rijnstate verbetert palliatieve zorg aan patiënten op afdeling Oncologie



Vanaf 4 september is het mogelijk om oncologische patiënten in de symptoomgerichte palliatieve fase kortdurend op te nemen op een gespecialiseerde palliatieve afdeling (APU) in Rijnstate. 

De APU is speciaal bedoeld voor patiënten met kanker die voor de laatste fase van hun leven naar huis zijn gegaan, maar opeens toch klachten krijgen waardoor ziekenhuiszorg nodig is. Denk hierbij aan behandeling van hevige pijn of misselijkheid of het plaatsen van een drain tegen vochtophoping. Tijdens de opname is er ook aandacht voor eventuele psychische klachten, zoals angst of somberheid of voor gevoelens van verlies. Patiënten worden voor een periode van meestal vier of vijf dagen opgenomen.

Bundeling van kennis en kunde

Het Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg (COPZ) is een consultteam van twee internist-oncologen, één klinisch geriater, twee anesthesiologen/pijnartsen en meerdere verpleegkundig specialisten (in opleiding). Op de APU wordt nauw samengewerkt met de verpleegkundigen van de verpleegafdeling oncologie (B22) van Rijnstate. Op deze manier heeft de APU alle expertise op een vaste plek waar we samen met de patiënt beslissen en zo zorg op maat kunnen aanbieden.

Op de foto van links naar rechts: Maurice van der Vorst, internist-oncoloog, Ingeborg van der Ploeg, gespecialiseerd regieverpleegkundige en Sander Vergouwen, verpleegkundig specialist.

(Contra-) Indicaties voor opname

Om een weloverwogen keuze te maken of onze afdeling voor de patiënt de juiste is om te worden opgenomen hebben we (contra-)indicaties opgesteld, die wij graag met u delen.

Indicaties voor opname:

  • Patiënten met gevorderde of gemetastaseerde kanker in de symptoomgerichte palliatieve fase, van wie de medische toestand (lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel) specialistische palliatieve zorg noodzakelijk maakt.

Contra-indicaties voor opname:

  • Leeftijd < 18 jaar
  • Ernstige psychiatrische stoornissen
  • Ernstige dementie
  • Verslavingsproblematiek
  • Uitvoering euthanasiewens als opnamereden
  • Stervensfase (verwacht overlijden binnen 2 weken)

Meer weten?

Het COPZ team kunt u tijdens kantoortijden rechtstreeks benaderen via 088 – 005 7935 of palliatievezorg@rijnstate.nl. Buiten deze tijden is de dienstdoende oncoloog bereikbaar via het algemene nummer van Rijnstate.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: