Brug in het Atrium van Arnhem

Vrouwvriendelijker borstonderzoek dankzij nieuwe mammo-apparatuur



Om nog nauwkeuriger onderzoek te kunnen doen naar afwijkingen in borstweefsel beschikt de afdeling Radiologie in Rijnstate vanaf november op alle vestigingen over de nieuwste mammografie apparatuur. In Elst en Zevenaar zijn ze al in gebruik, in Rijnstate Arnhem zetten we ‘de Mercedes onder de mammo-apparaten’ vanaf november in.

In zowel Rijnstate Arnhem, Elst als Zevenaar kunnen we met het nieuwe mammografie-apparaat zogenaamde tomografie uitvoeren: we maken niet één grote opname van de borst, maar verschillende kleine afbeeldingen. Deze beelden voegen we samen, zodat we het borstweefsel van meerdere kanten, in 3D, kunnen bekijken. Met de beelden die het nieuwe apparaat maakt, kunnen radiologen bovendien in een eerder stadium dieper in het weefsel van de borst kijken. Dat levert een meer gedetailleerd beeld op, op basis waarvan behandelopties kunnen worden afgestemd.

Lichaamsvriendelijk

Kenden de oude mammografie-apparaten nog hoekige compressieplaten met scherpere randen, de nieuwe zijn met ronde vormen ‘lichaamsvriendelijk’. Daardoor kan het borstonderzoek voor sommige vrouwen prettiger aanvoelen.

Eendags-diagnostiek

In de afgelopen jaren zijn de afdelingen Radiologie, Chirurgie, Oncologie en Pathologie binnen Rijnstate steeds hechter gaan samenwerken. Onder andere op het gebied van borstkankeronderzoek. We noemen dat ééndags-diagnostiek: een zorgtraject waarbij patiënten snel en efficiënt de benodigde onderzoeken doorlopen en vaak dezelfde dag nog de uitslag ontvangen. Dat geldt nu voor alle locaties van Rijnstate.

Carla Meeuwis, radioloog, en Jorien Veenstra, laborant
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: