Patiëntervaringen
Theo Kluitman

Operatie posttrombotisch syndroom: 'Ik kan weer lopen, fietsen en tuinieren'



Zijn linkerbeen was altijd de graadmeter hoe ver hij kon gaan. Theo Kluitman (68) uit Kilder kon na trombose in zijn lies niet ver meer lopen en fietsen. Zijn trombose werd chronisch. Een operatie bij Rijnstate bood uitkomst. 

De kozijnen van het vrijstaande huis in een rustige straat in Kilder zijn onlangs geverfd, het gras is net gemaaid en de rest van de tuin goed bijgehouden. Theo Kluitman kan al zijn activiteiten weer doen zoals normaal. In 2016 kreeg hij trombose in zijn lies, een verstopping van de ader waardoor het bloed niet goed terug kon stromen naar zijn hart. “Mijn been was tot aan mijn lies twee keer zo dik als normaal. Na behandeling met medicijnen en inzwachtelen bleef ik last houden en kon ik weinig doen. Mijn conditie ging in de tussentijd achteruit.”

Ader openen tijdens operatie

Via zijn huisarts komt hij voor verder onderzoek bij het Rijnstate Vasculair Centrum, een expertisecentrum voor de behandeling van hart- en vaatziekten. Daar blijkt dat meneer Kluitman last heeft van een posttrombotisch syndroom (PTS). Het stolsel in zijn lies is door de eerdere behandeling slechts gedeeltelijk opgelost en belemmert nog steeds de bloedtoevoer. De vaatchirurgen bij Rijnstate stellen een operatie voor, waarbij de ader met een voerdraadje en een ballon opengemaakt kan worden. “Door de ballon op te blazen kunnen we de ader open krijgen”, vertelt vaatchirurg Luuk Smeets. “Vervolgens plaatsen we een speciaal buisje (stent), dat de ader blijvend openhoudt.” Meestal lukt deze operatie via een prikgaatje in de lies, dus zonder snee in de huid. Wel vindt de ingreep onder narcose plaats, omdat het oprekken van het bloedvat eventjes erg pijnlijk is.

Theo Kluitman aan het werk in de tuin “Na de operatie kan ik weer wandelen, fietsen en tuinieren zoals voorheen.” Foto: Masha Matijevic.

Rondje IJsselmeer fietsen

Voor de operatie moest Rijnstate toestemming vragen aan de zorgverzekeraar, want tot dit jaar werd de behandeling niet vergoed. Inmiddels is Rijnstate een van de vier ziekenhuizen in Nederland die deze operatie mag uitvoeren. Sinds juni zijn acht patiënten geholpen door de operatie. “Na een dag of tien voelde ik me al een stuk beter, al had ik toen nog last van de wond”, vertelt meneer Kluitman. “Na een paar weken kon ik weer wandelen en fietsen, klussen en tuinieren zoals normaal. Mijn linkerbeen voelt nu weer hetzelfde als mijn rechterbeen. Onlangs ben ik met mijn dochter in vier dagen rond het IJsselmeer gefietst. Daar had zij meer last van dan ik.” Hij kan de operatie aanbevelen aan patiënten met PTS. “Daarom vertel ik graag mijn verhaal. Ik moet alleen nog een steunkous dragen en medicijnen blijven slikken. Maar dat is goed te doen.”

Waarom kiezen voor Rijnstate?

  • Het Rijnstate Vasculair Centrum heeft alle behandelmogelijkheden voor vaataandoeningen in huis;
  • We hebben dan ook het Spataderkeurmerk en Vaatkeurmerk voor goede vasculaire zorg;
  • Sinds 2018 wordt een operatie bij posttrombotisch syndroom vergoed door de zorgverzekeraars. Rijnstate is een van de vier Nederlandse ziekenhuizen die deze ingreep mag doen. Dit komt omdat we veel ervaring hebben met vaatoperaties;
  • Rijnstate werkt voor deze behandeling samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Patiënten met chronische trombose kunnen in Arnhem of Ede terecht voor een eerste afspraak als ze een verwijzing hebben van hun huisarts of specialist. Als een operatie nodig is, vindt deze in Rijnstate Arnhem plaats.

Goed herstel PTS na operatie

Rijnstate is dit jaar gestart met de behandeling van patiënten met het posttrombotisch syndroom (PTS). Dit zijn klachten als gevolg van chronische trombose in de ader. Hierbij zorgt een stolsel in de dieper gelegen aderen in de buik of het bekken ervoor dat het bloed niet goed kan terugstromen naar het hart. Patiënten met PTS hebben onder andere moeite met lopen en veel pijn. De behandeling vindt plaats in de angiosuite van Rijnstate. Dit is een speciale operatiekamer waar de bloedvaten goed in beeld gebracht kunnen worden. Vaatchirurg Luuk Smeets: "Wij zijn erg blij dat deze ingreep nu vergoed wordt en er een goede behandeling is voor mensen met PTS. Deze ingreep betekent een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van leven voor deze mensen."

Meer weten? Ga dan naar de pagina Posttrombotisch syndroom

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: