Aandoening, behandeling en onderzoek
Marcel Hovens en patiënt in wachtkamer Rijnstate Vasculair Centrum

Posttrombotisch syndroom

Wat is het posttrombotisch syndroom?

Het posttrombotisch syndroom (PTS) is een chronische aandoening aan de bloedvaten van de armen en benen. Het komt voor bij mensen die langere tijd trombose hebben gehad. In de aderen zitten klepjes. Deze klepjes zorgen er normaal voor dat uw bloed goed doorstroomt. Bij trombose zijn de klepjes beschadigd en werken daardoor niet goed meer. Hierdoor gaat het bloed langzamer stromen in delen van de ader. Uiteindelijk blijft het bloed daar stilliggen en kan in andere weefsels terecht komen. In bloed zitten afvalstoffen die buiten de bloedvaten ontstekingen kunnen veroorzaken. Dat heet posttrombotisch syndroom.

Waaraan kunt u zien of u PTS heeft?

  • Dunne glanzende huid
  • Een zwaar of moe gevoel
  • Kramp in uw been of arm
  • Vochtophoping die meestal erger wordt in de loop van de dag
  • Bruine of rode verkleuring van de huid door ophoping van rode bloedcellen
  • Pijn
  • Jeuk en tintelingen

Op de lange termijn kan PTS zelfs moeilijk genezende open wonden veroorzaken.

Wanneer krijgt u PTS?

Of u PTS krijgt is afhankelijk van:

  • de ernst van de trombose: hoe groter de bloedprop, hoe groter de kans dat er kleppen zijn aangetast.
  • de plaats in het lichaam van de trombose: als de trombose hoger in het been heeft gezeten, is er meer kans op PTS.
  • hoe lang de trombose aanwezig is geweest: als de behandeling snel is gestart en snel resultaat heeft gehad is er minder kans op PTS.

Hoe behandelen we PTS?

De ingreep voor PTS gebeurt in ons Rijnstate Vasculair Centrum. Bij de ingreep plaatsen de vaatchirurg en interventieradioloog via een prikgaatje in de lies een speciale stent die de ader openhoudt. Hierdoor kan het bloed weer goed stromen en verdwijnen de klachten grotendeels. Tijdens de operatie bent u onder algehele narcose.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Rijnstate is een van de vier centra in Nederland die deze ingreep mag uitvoeren. De andere centra zijn UMC Maastricht, Veneus Centrum Noord-Oost Nederland en VUmc/AMC/MC Slotervaart. De behandeling in deze vier centra wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

Rijnstate werkt voor deze behandeling samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. U kunt met het posttrombotisch syndroom in Arnhem of Ede terecht voor een eerste afspraak als u een verwijzing heeft van uw huisarts of specialist. Als een operatie nodig is, vindt deze in Rijnstate Arnhem plaats.

Interessante website

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Operatie posttrombotisch syndroom: 'Ik kan weer lopen, fietsen en tuinieren' Lees verder

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: