Patiëntervaringen

Een dansers-knie: ‘De dokters van Rijnstate komen soms letterlijk op de dansvloer'



Marita Schwanke (19 jaar) is tweedejaars student aan de ArtEZ Academie voor Theater & Dans in Arnhem. Al van jongs af aan droomt zij ervan om professioneel danser te worden. Door een knieblessure dreigde zij die droom te moeten opgeven.

Marita Schwanke. Foto: Sophie Vermeulen

De van oorsprong Duitse Marita verhuisde in haar puberteit van Hamburg naar Essen, waar zij de laatste twee jaar op een speciaal gymnasium voor dansers zat. Op haar zestiende kreeg zij hier plotseling een knieblessure “Tijdens een balletles kon ik ineens mijn knie niet meer bewegen, niet buigen, niet strekken! Ik had niets verkeerds gedaan, deed de oefening gewoon zoals het moest. Ik had veel pijn en was meteen in paniek.”

Auditie-intake

Drie maanden lang werkte de zestienjarige Marita intensief aan het herstel van die blessure, maar bleef toch af en toe last houden. Ze slaagde voor het gymnasium en deed verschillende audities, waaronder bij ArtEZ, waar zij werd aangenomen. Meteen bij de auditie-intake was er aandacht voor haar knie. “Dat kende ik helemaal niet van mijn tijd op het gymnasium. Daar heb ik me maar weinig ondersteund gevoeld. Sterker nog, de dokters in Duitsland raadden het me af om professioneel danser te worden.”

Marita werd bij haar auditie-intake gezien door sportarts Arjan Kokshoorn van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) en door Joost van Megen, gezondheidscoördinator bij ArtEZ. Bij hen kon zij open over haar knieproblemen praten. “Ik was eerst een beetje bang dat ik misschien van school af zou moeten. Maar dat was helemaal niet het geval. Ze gaven me direct een goed gevoel en gingen me helpen.”

‘Jumpers knee’

Marita kreeg een verwijzing naar Rijnstate, waar orthopedisch chirurg Corné van Loon na een MRI-scan, een ‘jumpers knee’ constateerde. “De strekpees in je knie is dan af en toe ontstoken en gezwollen”, legt Marita uit. De (para)medische behandeling bestond uit pijnstilling,een injectie en fysiotherapie. Daarnaast is er in haar opleiding veel aandacht voor haar knie. Door de behandeling is er veel veranderd, geeft Marita aan. Ze zit nu in haar tweede jaar en het gaat goed. “Ik doe speciale oefeningen om de spieren rond mijn knie en been te verstevigen en heb regelmatig een controle bij Joost van Megen. Ik kan mijn knie weer volledig buigen en alle bewegingen doen. Ook word ik soepeler in de gewrichten. Mocht ik toch weer wat voelen aan de knie, weet ik precies welke oefeningen ik kan doen.”

“De dag dat ik werd aangenomen bij ArtEZ was de gelukkigste dag in mijn leven,” zegt Marita spontaan. “Ik vind het fijn dat ze hier zo veel aandacht hebben voor gezondheid. Hierdoor sta ik er veel relaxter in dan eerst en heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen!”

Speciale samenwerking ArtEZ-Rijnstate

Joost van Megen is gezondheidscoördinator van ArtEZ Academie voor Theater & Dans. “Ik zie alle studenten en ben verantwoordelijk voor het medisch beleid binnen de dansopleidingen. We werken samen met een sportarts en als dat nodig is met de orthopedisch chirurgen in Rijnstate. Er is een laagdrempelige samenwerking. Zo komen de dokters van Rijnstate hier soms zelf letterlijk over de vloer om te zien hoe het met de dansers gaat.”

Dans (Para)medisch Symposium

Marita zal aanwezig zijn op het Dans (Para)Medisch Symposium in Theater aan de Rijn in Arnhem, georganiseerd door het National Centre Performing Arts (NCPA) en Rijnstate. Tijdens dit symposium voor (para)medici komt onder andere het belang van de samenwerking tussen de dansopleidingen en specialisten (uit het ziekenhuis) naar voren.

Marita’s verhaal komt aan bod tijdens een presentatie van Corné van Loon en Arjan Kokshoorn ( ‘een casestudie van een dansers-knie’). Ook zal ze dansen tijdens dit symposium. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: