Patiëntervaringen

Immunotherapie thuis: ‘Tijdens de thuisbehandeling werk ik gewoon lekker door'



Acht jaar geleden werd Ingrid van Berkel (60) uit Ellecom voor longkanker behandeld. En met succes, zo leek het. Maar zeven jaar later was de kanker terug en helaas niet meer te genezen. Wel krijgt ze immunotherapiebehandelingen om de kanker te vertragen. Voor dit laatste hoeft ze tegenwoordig niet meer elke veertien dagen naar het ziekenhuis.

“In een Facebookgroep voor longkankerpatiënten las ik over thuisbehandeling voor immunotherapie. Dat leek me ideaal! Ik heb het meteen bij Rijnstate aangekaart. Ze reageerden enthousiast. Nadat de eerste elf kuren hier zonder bijwerkingen waren verlopen, kreeg ik alle medewerking om de behandeling thuis voort te zetten.”

Thuis ben je meer mens dan patiënt

"Ik vind de ziekenhuisbezoeken eerlijk gezegd nogal belastend,” vertelt Ingrid. “Het kost je niet alleen veel tijd, maar je wordt in een ziekenhuis ook altijd gezien als iemand die ziek is. En je moet, ook als je eens een keer je dag niet hebt, toch je best blijven doen om met iedereen een goede relatie te houden. Dat zijn stuk voor stuk redenen waarom ik liever voor thuisbehandeling kies. Hier voel ik me veel meer mens dan patiënt. Ik hoef ook niet in een wachtkamer te zitten tot ik eens aan de beurt ben. Terwijl ik tijdens de immunotherapie thuis gewoon lekker door kan blijven werken”, stelt Ingrid. Als zelfstandig ondernemer verzorgt zij onder andere verkeerseducatieprojecten voor scholieren en ouders.

Gespecialiseerde verpleegkundige

Om de twee weken krijgt Ingrid immunotherapie. De helft van de keren gebeurt dit thuis. Voor deze thuisbehandeling komt de gespecialiseerde verpleegkundige bij Ingrid aan huis. “Ze is inmiddels een vertrouwd gezicht. En ook dat is wel zo prettig’, zegt Ingrid. “Zodra ik het infuus toegediend krijg, verplaats ik me met de infuuszak aan het statief, naar mijn bureau. Daar ga ik dan gewoon weer een uurtje achter mijn pc aan het werk. De verpleegkundige doet intussen haar eigen ding, maar blijft wel altijd in de buurt. Ongemerkt vliegt de tijd voorbij en voor je het weet zit zo’n behandeling er alweer op.”

Tot nu toe gaat het prima en voelt Ingrid zich er goed bij. Eén keer per maand blijft ze naar Rijnstate gaan. “Natuurlijk blijven ze me hier wél goed in de gaten houden. Maar tot dusver is er geen enkele reden om met de thuisbehandeling te stoppen. Integendeel.”

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie is een medicijn (een lichaamseigen eiwit) dat het afweersysteem van het lichaam versterkt. Bij longkanker is het een levensverlengende behandeling. Gemiddeld leven patiënten met uitgezaaide longkanker door immunotherapie drie maanden langer. Soms kan dit een jaar of meer zijn. De behandeling kent in het algemeen minder en mildere bijwerkingen dan chemotherapie.

Patiënten kunnen immunotherapie in het ziekenhuis krijgen, maar kunnen er ook voor kiezen om immunotherapie thuis te krijgen (of een combinatie van beide). Landelijk loopt Rijnstate voorop in het thuis behandelen met immunotherapie. Peter de Jong, longarts bij Rijnstate vertelt hierover: “Wij vinden het erg fijn dat we deze extra service kunnen aanbieden. De immunotherapie thuis voldoet aan dezelfde kwaliteit- en veiligheidseisen die ook in het ziekenhuis gelden. De verpleegkundige blijft bij de patiënt tijdens de behandeling en kan, indien nodig, direct contact opnemen met de behandelend arts in het ziekenhuis.”

Dit artikel is in augustus 2018 geschreven. Op dinsdag 16 februari 2021 is
Ingrid van Berkel overleden. Met toestemming van de man van Ingrid mogen we dit interview laten staan op deze website.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: