Wondzorg
Patient op bed, wondconsulent verbindt been

Soorten wonden

In het Wond Expertise Centrum behandelen we verschillende soorten complexe wonden:

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van wonden:

  • Mechanische wonden, veroorzaakt door scherp of stomp geweld van buitenaf, zoals chirurgische/traumatische steek-, snij-, schaaf-, schot-, scheur- en kneuswonden;
  • Chemische wonden, ontstaan door inwerking van stoffen, zoals sterke zuren, basen, sommige zouten, chloor, traan- en oorlogsgas of vloeibare organische brandstoffen;
  • Thermische wonden, opgelopen door verbranding of bevriezing;
  • Wonden ontstaan door blikseminslag of elektriciteitsdoorgang;
  • Stralingswonden, als gevolg van zonnebrand, röntgen- of radioactieve straling;
  • Infectiewonden, veroorzaakt door onvoldoende (plaatselijke) afweer tegen micro-organismen, zoals parasieten, bacteriën, virussen, schimmels en gisten;
  • Oncologische wonden, als gevolg van oncologische ulcera door de tumor zelf of door de behandeling;
  • Circulatiestoorniswonden, ontstaan door onvoldoende zuurstofvoorziening en/of voeding van de weefselcellen waardoor doorligwonden (decubitus), een open been (ulcus cruris) en een diabetische voet kunnen ontstaan.

Kleur van de wond

Wonden kunnen verschillen van kleur.

Zwarte wond

Zwart betekent dat zich in de wond dood (necrotisch) weefsel bevindt. Het hoeft niet altijd zwart te zijn maar kan ook een bruine, grijze of gele kleur hebben. Dit dode weefsel houdt de wondgenezing tegen. Het is daarom goed om dit uit de wond te halen. Hier zijn verschillende manieren voor, bijvoorbeeld door de wond goed te spoelen of schoon te krabben. Soms is een operatie nodig.

Gele wond

Het wondbed van een gele wond is bedekt met een gele laag. Vaak is deze laag dik of half vloeibaar. Soms is het een taaie laag. Hierin bevinden zich de celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed.

Rode wond

Bij de rode wond is de wondbodem bedekt met een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode wondbodem is een goed teken. De wond kan dan meestal goed genezen. Deze wondbodem moet worden beschermd en mag niet uitdrogen. 

Gemengde gekleurde wond

Vaak zijn wonden niet altijd helemaal zwart, geel of rood maar hebben ze meerdere kleuren. Bijvoorbeeld een gele wond met zwarte plekjes erin en hier en daar wat doorschemerend rood. Bij gemengd gekleurde wonden behandelen we de meest storende factor en krijgt de behandeling van de zwarte wond voorrang. Er wordt een wondproduct gekozen ie de andere kleurgebieden niet negatief beïnvloedt.

De huid

Om meer te weten over wonden, is kennis van de huid noodzakelijk. Lees hier meer over in de folder De huid of bekijk de animatie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: