Soorten wonden
Patient op bed, wondconsulent verbindt been

Druk- of doorligwonden

Decubitus is de medische term voor doorliggen. Een doorligwond is een beschadiging van de huid die ontstaat als u lang in dezelfde houding ligt. De wond ontstaat meestal op de plaats van een uitstekend bot. Risicoplaatsen zijn de stuit, zitknobbels, hielen, ellebogen, schouders, heupen of het achterhoofd.

Van houding veranderen

Kunt u niet regelmatig van houding veranderen, dan ontstaat er te veel druk op de weefsels en de kleine bloedvaatjes. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren. De huid krijgt dan onvoldoende zuurstof en bouwstoffen. De huid gaat eerder kapot en geneest minder snel. Ook herhaaldelijk schuiven over een matras of stoelzitting kan decubitus veroorzaken.

Rode plek

Decubitus begint met een rode plek, die niet verkleurt als u er op drukt. Als u op de rode plek drukt en er ontstaat een witte verkleuring, dan is er geen sprake van een doorligwond. Worden er geen maatregelen genomen, dan gaat de huid kapot en ontstaat er een blaar. Uiteindelijk kan er zelfs een wond ontstaan.

Voorkomen

Heeft u een beginnende doorligwond, vertel dit dan zo snel mogelijk aan uw arts of (wijk)verpleegkundige. Heeft u decubitus, dan moet er snel en adequaat worden gehandeld om het genezingsproces te versnellen of de achteruitgang te verminderen. De decubitus/wondconsulent adviseert verpleegkundigen over preventieve maatregelen en het gebruik van de juiste (verband)materialen en hulpmiddelen. Bekijk voor meer informatie de folder Doorliggen voorkomen.

Verzorging

  • Inspecteer dagelijks de huid op rode plekken of beschadigingen.
  • Zorg ervoor dat uw huid schoon en droog is. Een vochtige huid beschadigt sneller. Gebruik daarom bij incontinentie goed absorberend materiaal en verwissel dit regelmatig.
  • Bescherm de huid bij incontinentie met een barrièrespray.
  • Gebruik zeep die niet ontvet en waar geen parfum in zit en gebruik huidolie of huidcrème zonder parfum om uw huid te beschermen.
  • Eet gezond en zorg ervoor dat u voldoende (minimaal 1,5 liter per dag) drinkt.

Beweging

  • Probeer zoveel mogelijk te bewegen. Een paar keer tien tot vijftien minuten per dag bewegen is het beste.
  • Zit u noodgedwongen veel in een stoel, probeer dan af en toe een stukje te lopen of een paar minuten te staan.
  • Moet u veel in bed liggen, probeer dan elke twee uur van houding te veranderen, afwisselend op de rug en de zij. Heeft u een Tempur (traagfoam) of luchtmatras, dan moet u om de vier uur anders gaan liggen.
  • Schuif zo min mogelijk over het matras of de stoelzitting. Verandert u van houding, til dan uw zitvlak even op.

Speciale matrassen

Om decubitus te voorkomen en/of te behandelen, kan een anti-decubitusluchtmatras helpen. Er zijn ook Tempur matrassen die drukverlagend werken.

Complexe doorligwonden

Als de wond heel complex is en niet meer goed geneest, komt u bij de plastisch chirurg en/of wondconsulent. Zij maken samen met u een plan om de juiste wondbehandeling te starten.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: