Soorten wonden
Patient op bed, wondconsulent verbindt been

Oncologische wonden en ulcera

Ook bij kanker kunnen er wonden ontstaan. Een wond die ontstaat door een tumor of uitzaaiing noemen we een oncologisch ulcus. Een wond die ontstaat door de behandeling (chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en/of hyperthermie) van kanker noemen we een oncologische wond. Beide wonden worden verschillend behandeld.

Lichamelijke klachten en verschijnselen

Een oncologisch ulcus kan lichamelijke klachten en verschijnselen met zich meebrengen waarvoor behandeling belangrijk is:

Geurproblemen en infecties
Geurproblemen worden meestal veroorzaakt door het afsterven van tumorweefsel. Dit weefsel is een bron van infectie en zeer gevoelig voor bacteriën. Ook infecties veroorzaken geurproblemen. Om een geurprobleem tegen te gaan, is het belangrijk dat eerst de oorzaak van de geur wordt behandeld.

Bloedingsneiging
Een oncologisch ulcus heeft de eigenschap snel te bloeden. Dit kan een kleine bloeding zijn door beschadiging van de haarvaatjes of een grote bloeding (wanneer de tumor de bloedvaten (ader of slagader) ingroeit).

Jeuk
Jeuk kan optreden door de tumor zelf of door uitzaaiingen van de tumor, zelfs wanneer de huid nog heel is. Droogheid van de huid kan de jeuk verergeren.

Pijn
Een groot aantal patiënten met een oncologisch ulcus ervaart nauwelijks pijn. Dit komt door aantasting van de zenuwuiteinden. Treden er wel pijnklachten op, dan kunnen deze worden veroorzaakt door:

 • de tumor/de wond zelf;
 • infecties van de wond;
 • uitdroging van de wond;
 • een verkeerde keuze van de wondbedekker of de wijze van wondverzorging

De oorzaak van pijn is belangrijk bij de keuze voor de juiste pijnbestrijding.

Vochtafscheiding
Het is om verschillende redenen belangrijk om het vochtverlies te beperken:

 • Om de sterke geur van de wond te verminderen.
 • Om te voorkomen dat de huid door het vocht kapotgaat.
 • Om te voorkomen dat vocht lekt op bijvoorbeeld uw kleding.
 • Om uw comfort te verhogen.

Behandeling

De behandeling van een oncologisch ulcus kan als doel hebben: 

 • de genezing van het ulcus te bevorderen of voorkomen dat het ulcus uitbreidt;
 • een maximaal comfort voor u te realiseren;
 • een acceptabel cosmetisch aanzicht voor u te bereiken;
 • u te ondersteunen bij de psychosociale gevolgen van het oncologische ulcus.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandeling van een oncologisch ulcus. Uw wondconsulent en/of verpleegkundig specialist wondzorg bespreekt deze met u.

Het hebben van een oncologische ulcus kan veel invloed hebben op uw leven. Er kunnen sociale problemen ontstaan, u kunt moeite hebben met toenemende afhankelijkheid of eenzaamheid. Bespreek deze problemen met uw wondconsulent en/of verpleegkundig specialist wondzorg. Hij/zij kan u eventueel in contact brengen met een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: