Soorten wonden
Patient op bed, wondconsulent verbindt been

Diabetische voet

Als u diabetes heeft, kunt u last krijgen van afwijkingen aan uw voeten. We noemen dit ook wel een diabetische voet. Bij een diabetische voet zijn in veel gevallen de zenuwen beschadigd. Hierdoor heeft u minder gevoel in uw voeten en kan de stand van uw voeten veranderen. Ook kan het voorkomen dat u last heeft van een droge huid of andere huidproblemen.

Door het verminderde gevoel in uw voeten merkt u niet zo snel dat u bijvoorbeeld een wondje aan uw voet heeft en voelt u ook niet dat uw schoenen knellen. Knellende schoenen veroorzaken drukplekken op de voeten en als uw schoenen niet worden aangepast, ontstaat er een wond aan uw voet. Een voetwond wordt ook wel een ulcus genoemd.

Schade aan bloedvaten

Door diabetes neemt op de langere termijn het risico op schade aan de bloedvaten toe. Als uw bloedvaten vernauwd zijn, kan er minder (zuurstofrijk) bloed door uw benen en voeten stromen. Wonden genezen hierdoor langzamer. Bovendien kan er bij ernstige problemen aan de bloedvaten pijn in de benen ontstaan, bijvoorbeeld ’s nachts of bij het lopen van lange afstanden.

Infectie van wondjes

Bij diabetes heeft u een verhoogd risico op wondinfecties. In combinatie met het verminderde gevoel in uw voeten en de problemen aan de bloedvaten kunnen wondjes snel verslechteren en in korte tijd leiden tot ernstige voetproblemen. Als herstel niet meer mogelijk is of de wondinfectie levensbedreigend wordt, kan het uiteindelijk noodzakelijk zijn om een teen of deel van de voet te amputeren.

Bij een diabetische voet is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen en op tijd met de behandeling te beginnen.

Lees meer over de diabetische voet

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: