Dialyse brugunit – fase 1
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Deel 1: de dialyse-afdeling van Rijnstate

Welkom op de dialyseafdeling van Rijnstate ziekenhuis. Rijnstate heeft twee dialyseafdelingen. De hoofdlocatie in Arnhem en een locatie in Zevenaar.

Uw dialyse start altijd in Arnhem. Op een later tijdstip is het mogelijk dat u overstapt naar de locatie Zevenaar.

De komende weken verblijft u op de Brugunit. Dit is een aparte zaal waar u met een andere startende patiënt dialyseert. Er is veel ruimte en aandacht van de dialyseverpleegkundige om samen te kijken wat u allemaal zou willen en kunnen leren over uw eigen behandeling.

Door een vragenlijst in te vullen kan u meer te weten komen over welke dingen u belangrijk vindt om zelf over mee te denken en mogelijk zelf over mee te beslissen. Dit doet u samen met de dialyseverpleegkundige die u informatie kan geven en u de dialysebehandeling eventueel kan aanleren stap voor stap.

Uw behoefte en wensen zijn hierin het startpunt voor ons.

Op de brugunit zijn ook 2 dialyseplekken waar patiënten getraind worden die thuis gaan dialyseren. Deze zullen mogelijk op hetzelfde tijdstip de training krijgen naast u op de Brugunit.

Wie ziet u tijdens de behandeling?

Op de dialyseafdeling werken veel verschillende mensen. We leggen uit welke mensen dit zijn.

  • Artsen

Op de dialyseafdeling zorgen nefrologen voor uw behandeling. Een nefroloog is een dokter die is gespecialiseerd in nierziekten. Op de dialyseafdeling komen zij om de week langs. Eén keer per jaar heeft u een langer gesprek met deze arts.

  • Physician Assistant

De Physician Assistant (PA) is een ondersteunende arts. Het is een verpleegkundige die daarna nog een speciale opleiding heeft gedaan. Hij of zij mag taken van de arts overnemen, zoals herhaalrecepten schrijven. Physician Assistants komen langs tijdens de behandeling bij vragen of problemen en overleggen altijd met de Nefroloog wat te doen. Ze zijn op verschillende dagen aanwezig op de dialyse.

  • Verpleegkundigen

Op de dialyseafdeling werken dialyseverpleegkundigen. Zij voeren uw dialysebehandeling uit en blijven tijdens de behandeling altijd aanwezig. Zij coördineren de zorg rondom uw dialyse behandeling en geven u uitleg en instructie waar nodig. U kunt voor vrijwel alle vragen bij hen terecht.

  • Dialyseverpleegkundigen in opleiding

U leert ook dialyseverpleegkundigen in opleiding kennen. Zij leren in de praktijk. Er is altijd een ervaren dialyseverpleegkundige die hen helpt.

  • Diabetesverpleegkundige

Heeft u suikerziekte (diabetes mellitus)? Op de dialyseafdeling werken ook verpleegkundigen die hier alles van weten. Lees er meer over in de folder Diabeteszorg op de dialyseafdeling.

  • Medisch maatschappelijk werker

De medisch maatschappelijk werker praat met u over problemen die u hebt door uw ziekte. Dit kunnen allerlei soorten problemen zijn. Hij of zij weet wie u het beste kan helpen. Wat u vertelt is vertrouwelijk. Dat betekent dat we niets doorvertellen, zonder dat we het eerst aan u vragen. Dit gesprek kan tijdens de dialyse zijn of op een apart moment.

  • Diëtist

Doordat uw nieren minder goed werken, krijg u advies over wat u beter wel en beter niet kunt eten en drinken. Niet alles is even goed voor u. De diëtist helpt u hierbij. Samen met de diëtist kijkt u wat u kunt eten en drinken en hoe u dit kunt afwisselen. Ook helpt hij of zij u met fosfaatbinders: medicijnen die helpen om teveel eiwitten op te ruimen. Hier leest u meer over in het onderdeel Voeding en dieet. Tijdens de dialysebehandeling kunnen ze langskomen voor een gesprek.

  • Afdelingsassistenten en voedingsassistenten

Zij leggen bijvoorbeeld spullen klaar, zorgen dat alles op voorraad is en helpen mee de dialysezalen weer in orde te maken voor een volgende behandeling. Tijdens de dialyse zijn er twee rondes waarin u drinken en eten wordt aangeboden.

  • Technische dienst

Zij onderhouden en repareren de machines.

  • Het secretariaat

Achter de balie bij de ingang treft u onze afdelingssecretaresses. Bij hen kunt u onder andere terecht om een afspraak te maken bij de nefroloog. Zij houden een oogje in het zeil in de wachtkamer en registreren uw binnenkomst.

Openingstijden

De dialyseafdeling in Rijnstate Arnhem is gesloten op werkdagen tussen 21.00 en 22.30 uur en zaterdag van 21.00 tot zondagavond 22.30 uur.

In Rijnstate Zevenaar is de afdeling geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 07.30 tot 20.00 uur.

Er is altijd een dialyseverpleegkundige en een arts bereikbaar. Maakt u zich ergens zorgen over? Kan het niet wachten tot uw volgende dialyse? Bel dan naar de dialyseafdeling. Het nummer is 088 - 005 6635.

Buiten de openingstijden is de afdeling altijd via de portier van Rijnstate te bereiken op het telefoonnummer van de dialyse 088 - 005 6653. Deze verbindt u dan door met de dienstdoende verpleegkundige van de dialyseafdeling.

Problemen thuis

Als u ziek bent, moet uw behandeling doorgaan. Heeft u klachten en heeft dat niets met uw dialysebehandeling te maken? Bel dan uw huisarts. Meld altijd dat u dialysepatiënt bent.

Heeft u klachten die wel te maken hebben met u dialysebehandeling? Heeft u bijvoorbeeld problemen met uw shunt of katheter, of heeft u koorts? Dan moet u altijd direct de dialyseafdeling bellen (088 - 005 6635).

Wachtruimte

Voordat u begint met uw behandeling, moet u even wachten in de wachtruimte. Hier is ook een wc vlakbij.

Wachtruimte
Balie

De secretaresse meldt u aan.

De verpleegkundige haalt u op om uw behandeling te starten op de dialysezaal.

Dialysezaal

Er is ook gelegenheid om te bewegen tijdens de dialyse. Dit kan met gewichten of een stretchband of met de dialysefiets. Hierover leest u meer in Deel 9: Bewegen.

Als u met de dialyseverpleegkundige mee loopt naar de dialysezaal kunt u vast een aantal voorbereidingen zelf doen.

U weegt zichzelf bij de weegschaal en schrijft het gewicht op een briefje en neemt dit mee naar de dialysezaal.

Weegschaal

Ook kunt u voor de dialyse een warme deken meenemen voor tijdens de behandeling, als u dat fijn vindt. Deze dekens liggen in een verwarmde kast naast de weegschaal.

Verwarmde kast

In een trommel kunt u dingen bewaren die u tijdens de dialyse nodig heeft. Hierin mag u ook uw eigen spulletjes bewaren. Deze trommel ruimt u na de dialyse zelf op.

Bewaarkast

Bij uw dialyseplaats is een patiëntenbel aanwezig. Deze kunt u gebruiken tijdens uw behandeling. Als u hierop drukt, komt er zo snel mogelijk een verpleegkundige om u te helpen of uw vragen te beantwoorden.

Activiteiten tijdens de dialyse-behandeling

Tijdens de dialyse kun u een tijdschrift of een boek lezen, een puzzeltje maken of tv kijken. U mag ook bijvoorbeeld uw tablet meenemen. Wilt u een tablet van het ziekenhuis gebruiken? Vraag dit aan de verpleegkundige.

De voedingsassistent komt tijdens de dialyse twee keer langs om u wat te eten en te drinken aan te bieden. Het betreft een broodmaaltijd. Eten kan zolang uw bloeddruk dit toelaat tijdens de dialyse. Bij een lage bloeddruk kan het eten van een maaltijd de bloeddruk verder laten zakken doordat de maag veel bloed vraagt voor de vertering. Hiervan kan u onwel worden. Dan kan het beter zijn na de dialyse weer te eten. Het eten wordt dan voor u bewaard.

Visite van de arts

Iedere vrijdag komt de nefroloog en/of physician assistant tijdens de behandeling langs. Samen met u bespreekt hij of zij hoe het met de behandeling gaat en of er aanpassingen nodig zijn. Dit is ook het moment waarop u zelf vragen kunt stellen en herhaalrecepten kunt vragen. Na de periode op de Brugunit komt u nefroloog op een vaste dag langs tijdens u dialysebehandeling.

U krijgt vaste aansluittijden en dagen waarop u dialyseert. In overleg met planning kunt u hier van afwijken, bijvoorbeeld als u een belangrijke afspraak heeft. Ook als u op andere dagen tijden wilt dialyseren kan planning u helpen om dit mogelijk te maken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: