Dialyse brugunit – fase 1
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Deel 9: leven met een nierziekte

Een nierziekte heeft u niet alleen. Uw familie, partner en kinderen moeten ook wennen aan de nieuwe situatie. Blijf goed met elkaar praten. Over verwachtingen, maar ook over praktische dingen. Verdeel bijvoorbeeld de huishoudelijke taken opnieuw. Zo ontstaat er weer een balans. Daar wordt u gelukkiger van. En uw familie ook.

Neem uw familie ook een keer mee naar de dialyse. Zo zien ze hoe een dialyse gaat en wat u tijdens een behandeling meemaakt. De eerste week zijn uw familie en naasten welkom op de Brugunit.

Vraag om hulp

Het is niet fijn om afhankelijk te zijn van anderen. Toch is het goed om na te denken of u hulp kunt gebruiken. Want als iemand u kan helpen, houdt u zelf meer energie over voor dingen die u wel kunt doen. Vraag bijvoorbeeld of u thuishulp kunt krijgen.

Op de dialyseafdeling is een maatschappelijk werk(st)er beschikbaar. Hij of zij kan u helpen bij dit soort vragen.

Tips om zelf regie te houden

  • Het dialyseren is een aanslag op uw agenda en energie. Dialyseren kost minimaal 20 uur per week en soms extra tijd om bij te komen. Houd in een agenda bij op welke momenten u zich fit voelt. U weet dan op welke dagdelen u zich het beste voelt. Plan leuke dingen in op deze momenten.
  • Geniet volop van de momenten waarop u zich goed voelt. Dan kunt u de moeilijke momenten beter aan.
  • Zeg activiteiten zoals afspraken met vrienden of een voornemen om te gaan sporten, niet te snel af. De ene dag voelt u zich misschien beter dan de andere dag, maar blijf positief. Blijf kijken naar wat u nog kan en vraag begrip voor wat u moeilijker vindt of niet meer kan.
  • Blijf sociaal actief.

Uw familie en vrienden kunnen beter rekening met u houden als ze weten wat uw nierziekte betekent. Wees er daarom open over tegen uw omgeving. Dan snappen zij beter dat u soms weinig energie hebt, of weinig tijd hebt doordat u vaak in het ziekenhuis bent voor uw dialyse.

Ze weten dan ook dat er momenten zijn dat u zich wel fit voelt. Op die momenten kunt u er dan helemaal bij zijn.

Gun uzelf vakantie

Op vakantie bent u even weg uit de dagelijkse sleur. Zeker als u een nierziekte heeft, is dat extra belangrijk.

Dialyse is geen belemmering om op vakantie te gaan, maar: u moet het wel goed voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen of aan het dialyseren. Overleg daarom eerst met uw nefroloog voordat u op vakantie gaat.

Binnen en buiten Nederland zijn er genoeg mogelijkheden om te dialyseren. Wij kunnen u informatie geven over de mogelijkheden.

Op nieren.nl vindt u ook veel informatie over vakantie en reizen met nierproblemen. Ook staat op deze pagina een handige checklist.

De Nierstichting kan u ook helpen door financiële ondersteuning. Indien nodig kunt u vergoedingen krijgen, bijvoorbeeld voor de kosten van vakanties, auto-aanpassingen, vervoer, huishoudelijke hulp, studiekosten, enzovoorts.

Meer lezen?

De Nierstichting

De Nierstichting Nederland is een organisatie die activiteiten rond nierziekte en dialyse in Nederland stimuleert. Ook kunnen zij zorgen voor financiële ondersteuning van dit soort activiteiten.

Eén keer per jaar organiseert de Nierstichting een landelijke actie. Het geld dat ze hiermee ophalen, gaat naar onderzoek en voorlichtingsmateriaal.

Ook ondersteunt de Nierstichting campagnes om orgaandonatie te stimuleren.

www.nierstichting.nl

Nierpatiëntenvereniging NVN

Er is een landelijke vereniging voor nierpatiënten. Hier kunnen alle nierpatiënten uit Nederland, en hun naasten, lid van worden. Dit heet de Nierpatiëntenvereniging Nederland (NVN). 

Als vereniging komt de NVN op voor de belangen van nierpatiënten en dialysepatiënten. Ze werkt mee aan patiënteninformatie, denkt mee over de kwaliteit van zorg en organiseert themadagen.

Als u lid bent van de NVN, krijgt u het tijdschrift ‘Wisselwerking’ thuisgestuurd.

www.nvn.nl.

Regionale nierpatiëntenvereniging Solidair

Voor de regio Arnhem is er de nierpatiëntenvereniging Solidair.

Zij organiseren uitjes en bijeenkomsten. De regionale vereniging kent een dubbellidmaatschap. Bij de contributie aan de regionale vereniging zit het landelijke lidmaatschap er gratis bij!

www.de-nvs.nl

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: