Dialyse brugunit – fase 1
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Deel 2: dit is hemodialyse

De functie van hemodialyse

Hemodialyse neemt gedeeltelijk de functie van de normale nier over.

Dit is wat hemodialyse doet:

  • Het evenwicht van het vocht in het bloed regelen. Dat betekent meestal het afvoeren van het teveel aan vocht in het lichaam.
  • Afvalstoffen uit het lichaam verwijderen. Onder andere ureum (een afvalproduct van de eiwitstofwisseling) en creatinine (een afvalproduct van de spierstofwisseling).
  • De zouthuishouding regelen. Een teveel aan zouten wordt afgevoerd (onder andere keukenzout, maar ook kaliumzouten en fosfaatzouten).
  • De zuurgraad van het lichaam regelen. Dit regelt de dialysemachine tijdens de behandeling.

Hoe werkt hemodialyse?

De afvalstoffen en het teveel aan vocht worden uit het bloed gehaald door een half doorlaatbaar membraan (de kunstnier). De kunstnier bestaat uit hele dunne buisjes. Deze buisjes zijn gemaakt van een vlies (membraan) met hele kleine gaatjes (poriën). Die gaatjes laten kleine stoffen zoals afvalstoffen en water wél door, maar grote stoffen zoals eiwitten en bloedcellen niet.

U kunt een kunstnier vergelijken met een koffiefilter.

Vermengd met water kunnen bepaalde stoffen (te vergelijken met de afvalstoffen in het bloed) door het filter. De koffieprut blijft achter, te vergelijken met de bloedcellen en eiwitten.

Hoe makkelijk stoffen verwijderd kunnen worden, hangt af van hoe groot die stoffen en de gaatjes in het filter zijn.

Kunstnier
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: