Dialyse brugunit – fase 1
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Deel 6: medicijnen

Als dialysepatiënt gebruikt u verschillende medicijnen. Weet u wat u slikt? In dit hoofdstuk bespreken we de meest voorkomende medicijnen.

Het is slim om uw eigen medicatielijst goed te bekijken en te bespreken. Dat kan bijvoorbeeld met de Physician assistant.

Op de toedieningenlijst staan de medicijnen die tijdens de dialyse gegeven moeten worden. Dit kan iedere dialyse anders zijn. De verpleegkundigen controleren dit twee keer, voordat ze de medicijnen toedienen.

Fosfaatbinders

Uw arts kiest welke fosfaatbinders het beste voor u zijn. De diëtist helpt u met het verdelen van de fosfaatbinders over de dag. Dit is erg belangrijk omdat u ’s ochtends vaak minder eet dan ’s middags of ‘s avonds.

Soms kunt u last krijgen van u maag of uw darmen. Zeg dit dan tegen uw arts.

Bloedverdunners tijdens de dialyse

Normaal wordt uw bloed dik wanneer het buiten uw lichaam komt. Dat ziet u als u een wondje heeft: het stopt na een tijdje vanzelf met bloeden en er komt een korstje. Dat komt doordat uw bloed dik is geworden.

Tijdens de dialyse is het niet handig als uw bloed dik wordt. Tijdens de dialyse stroomt uw bloed door een kunstnier. Als uw bloed dik wordt, stroomt het niet goed door de kunstnier. Daarom krijgt u bloedverdunners. Dit zorgt ervoor dat uw bloed dun blijft en gemakkelijk door de kunstnier en veilig terug in uw lichaam stroomt.

U krijgt de bloedverdunners via de dialyselijnen. Dit medicijn heet Fraxiparine. Fraxiparine zit in rode, groene of oranje spuitjes.

Gebruikte u al bloedverdunners via de trombosedienst? Dan krijgt u deze nu via de dialyseafdeling. U hoeft geen bloed meer te laten prikken door de trombosedienst. De nefroloog is nu de arts die zorgt dat u genoeg bloedverdunners krijgt.

Fysiologisch zout

Dit krijgt u als u een lage bloeddruk heeft. Het zorgt voor genoeg vocht in uw bloedvaten.

EPO en ijzer

EPO en ijzer zijn nodig om rode bloedcellen te maken. Uw rode bloedcellen meten we in uw bloed. Dit is uw Hb-gehalte (Hemoglobine). Is uw Hb laag? Dan heeft u weinig rode bloedcellen. U voelt zich dan erg moe.

Normaal maken uw nieren EPO aan. Als nieren minder goed werken, maken zij minder EPO aan. Daarom krijgt u via de dialyselijn extra EPO.

U hebt ook ijzer nodig om rode bloedcellen te maken. Bij iedere dialyse verliest u bloed. Hierdoor verliest u ook ijzer. Daarom krijgt u extra ijzer. We noemen dit ijzerpreparaat. De arts rekent uit hoeveel EPO en ijzer u nodig heeft.

Multivitamine voor hemodialyse

Door dialyse worden helaas ook nuttige stoffen verwijderd. Denk aan vitamine B, vitamine C en foliumzuur. Daarom krijgt u van ons speciale multivitaminen.

Deze multivitaminen zijn speciaal gemaakt voor dialysepatiënten.

Als het potje leeg is, vraag de dialyseverpleegkundige om een nieuwe. Deze krijgt u van de dialyseafdeling omdat ze speciaal voor dialysepatiënten zijn gemaakt en via de verzekering bij uw behandeling horen.

Tips

  • Gaat u ergens naartoe? Neem dan altijd fosfaatbinders mee.
  • Neem ook altijd fosfaatbinders mee naar de dialyseafdeling, voor als u hier eet.
  • Schrijft uw huisarts of specialist een ander medicijn voor? Zeg het dan tegen ons.
  • U kunt via de dialyseafdeling nieuwe medicijnen bestellen. Doe dit aan het begin van de week. Doe dit niet via de huisarts. Zo houden wij het overzicht van uw medicijnen.
  • Het kan handig zijn om uw medicijnen te laten uitzetten in een baxter-systeem. Dit betekent dat uw medicijnen per tijdstip in een los zakje worden gedaan. Uw eigen apotheek kan dit voor u doen.

Medicijnen bestellen

Op de dag dat de nefroloog en/of physician assistant langskomt tijdens de behandeling kunt u de recepten voor medicijnen, die samenhangen met de dialysebehandeling, bestellen via de dialyseafdeling. Wacht niet tot uw voorraad bijna op is, maar bestel uw medicijnen op tijd.

U krijgt via uw apotheek een medicijnlijst . Zorg dat u die altijd bij u heeft.

Alle oude medicijnen die niet meer gebruikt (gaan) worden, geeft u terug aan de apotheek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: