Chirurgie
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Na een opname bij Traumatologie

U bent opgenomen geweest op de afdeling Traumatologie in Rijnstate en gaat nu weer naar huis. Hier leest u de aandachtspunten en leefregels die belangrijk zijn als u weer thuis bent.

Poliklinische controle

Voordat u naar huis ging heeft u van de verpleegkundige een datum meegekregen waarop u bij de specialist of verpleegkundig specialist wordt verwacht voor controle op de polikliniek of voor een telefonisch consult.

Uw huisarts ontvangt een brief over uw behandeling in het ziekenhuis.

Herstel

Thuis zult u nog wat tijd nodig hebben om verder te herstellen van de operatie. De eerste dagen na ontslag kunnen tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat er thuis meer van u gevraagd wordt dan in het ziekenhuis. Luister goed naar uw lichaam. Neem rust als u moe wordt of meer pijn krijgt.

Medicatie

Medicatie die u gebruikte voor de opname kunt u gewoon doorgebruiken, behalve als hierover andere afspraken met u zijn gemaakt. Daarnaast krijgt u een recept voor (pijn)medicatie.

Gebruik naast deze medicatie paracetamol: neem 4 maal daags 2 tabletten van 500 mg in. Voor paracetamol krijgt u geen recept mee. U kunt dit kopen bij apotheek of drogist.

Vaste tijden

Neem de pijnmedicatie (ook de paracetamol!) op vaste tijden in, dit verbetert de werking.

Als het nodig is kunt u via uw huisarts een herhalingsrecept voor de pijnstillers vragen.

De pijnmedicatie afbouwen

Als u merkt dat de pijn minder wordt, kunt u het gebruik van de pijnstillers afbouwen. Dit betekent dat u steeds minder pijnstillers inneemt totdat u er geen meer nodig heeft. Het is niet verstandig om in één keer te stoppen. U kunt het beste afbouwen in deze volgorde:

  • Opiaten. U kunt het beste eerst de opiaten afbouwen: Tramadol of Oxycontin. Van de Oxycontin neemt u één tablet per dag standaard met zo nodig één in plaats van twee. Als u toch weer last krijgt van piekpijn, kunt u zo nodig weer opbouwen naar de pijnstilling die u eerst gebruikte. Heeft u geen pijn meer, dan stopt u helemaal met de Oxycontin.
  • NSAID. Als dit goed gaat, kunt u de NSAID afbouwen: Naproxen, Diclofenac, Ibuprofen. Neem één dosis van de medicatie per dag minder.
  • Paracetamol. Als laatste kunt u de paracetamol afbouwen. Paracetamol geeft de minste bijwerkingen. Daarom kunt u deze het langst doorgebruiken. Merkt u dat de pijnstilling dan toch niet genoeg is, dan kunt u nog even wachten met afbouwen. 
  • Omeprazol en Movicolon. Zodra u met de NSAID bent gestopt, stopt u ook met de Omeprazol. Dit is een maagbeschermer die altijd in combinatie met NSAID’s gegeven wordt.
    Stopt u met de Oxycontin, dan stopt u ook met de Movicolon. Movicolon heeft een laxerende werking en wordt altijd in combinatie met Oxycontin voorgeschreven.
    NB: gebruikte u voor uw opname al Omeprazol en Movicolon, dan gaat u daar gewoon mee door.

Heeft u andere medicatie voorgeschreven gekregen, dan is hierover voor uw ontslag overlegd.

Recepten van nieuw voorgeschreven medicatie en/of verbandmateriaal worden naar de apotheek gestuurd of u krijgt deze mee. U kunt de medicijnen ophalen bij de Rijnstate Poli-apotheek, uw eigen apotheek of thuis laten bezorgen (na 16.00 uur). Hierover zijn voordat u naar huis gaat afspraken met u gemaakt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: