Algemene informatie rond de operatie
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Risico’s en complicaties

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?

Elke operatie brengt het risico op complicaties met zich mee.
U kunt bijvoorbeeld een ontsteking oplopen van een ader waar een infuus in zit of een infectie van de urinewegen. Dat zijn kleine, vervelende complicaties. U kunt ook een wat ernstiger complicatie krijgen, zoals een longontsteking, een wondinfectie of een littekenbreuk. Deze complicaties komen bijna niet voor. Naast deze algemene complicaties kunt u complicaties krijgen die voorkomen bij de operatie die u krijgt.

Wat kunt u zelf doen voor uw herstel?

Het is belangrijk dat u al snel na de operatie weer in beweging komt. Dit is goed voor de bloedsomloop en de spijsvertering. Als de arts dat goed vindt kunt u zelfs bewegen in bed, zoals omdraaien en rechtop gaan zitten. Ook dat is goed voor het herstel.

Wilt u gaan zitten dan is het belangrijk dat u voorzichtig bent met de wond. Draai daarom (als u een buikoperatie heeft ondergaan) eerst op uw zij en duw daarna met de armen uw bovenlichaam omhoog.

De eerste dag na de operatie helpt de verpleegkundige u om even uit bed te komen en op een stoel te zitten. Op de tweede dag loopt u met de verpleegkundige een paar passen door de kamer. 

Voor de longen is het heel belangrijk dat u de eerste dagen na de operatie regelmatig diep ademhaalt. Doe dat bijvoorbeeld elk kwartier. Merkt u dat er slijm in de longen zit, dan is het belangrijk dat u dit goed ophoest. U kunt de pijn verminderen door hierbij een kussentje tegen de wond te duwen. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Wat u precies kunt doen voor uw herstel ligt eraan welk soort operatie u heeft gehad.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: