Algemene informatie rond de operatie
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Voor de operatie

Wat gebeurt er voor de operatie?

Als het nodig is krijgt u een darmspoeling (klysma) toegediend. De verpleegkundige brengt via de anus een vloeistof in de darm die het uiteinde van de darm leeg spoelt. Dit doet geen pijn.

Vanaf middernacht (0.00 uur) mag u voor de operatie niet meer eten of drinken. Zo blijft uw maag leeg. Dat voorkomt dat u moet overgeven en dat u zich verslikt tijdens de narcose. Denkt u dat u moeilijk kunt inslapen, vraag dan aan de verpleegkundige of de anesthesist een slaapmiddel.

Haren en bacteriën kunnen de operatiewond besmetten. Om dit te voorkomen wordt het operatiegebied voor de operatie geschoren of onthaard met een crème.

U mag geen kunstgebit en geen contactlenzen dragen. Ook mag u geen horloge en sieraden dragen. Nagellak en make-up moet u verwijderen. Het is belangrijk dat de anesthesist de natuurlijke kleur van uw huid ziet. Onder andere daaraan kan de anesthesist tijdens de operatie zien hoe het met u gaat.

Het tijdstip van de operatie

De arts of verpleegkundige kan nooit met zekerheid zeggen hoe laat u aan de beurt bent. Operaties duren soms langer dan verwacht. Ook kan er een spoedoperatie tussendoor komen. Hierdoor wordt u soms later geopereerd dan gepland was.

Na de operatie
Bij sommige patiënten is het nodig om Fraxiparine per injectie te geven. Hiermee wordt voorkomen dat een bloedvat wordt afgesloten door een bloedstolsel (trombose). Meestal gebeurt dit in de avond na de operatie. We geven deze injectie na de operatie iedere dag tot u weer genoeg beweegt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: