Patiëntervaringen
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

'Bij het Vasculair Centrum krijg ik écht advies op maat'“Ik heb diabetes, type LADA. Ik was 34 toen dat werd vastgesteld. Ik was erg ziek en in het ziekenhuis opgenomen. Daar bleek dat mijn alvleesklier niets meer deed. Toen ik was opgeknapt, mocht ik weer naar huis. Ik kwam onder controle bij de internist en diabetesverpleegkundige."

"Insulinetabletten waren voor mij helaas geen optie. Ik moest leren hoe en wanneer ik insuline moest spuiten. Dankzij mijn werk in de zorg had ik het injecteren snel onder de knie. Hoewel het bij jezelf wel anders is dan wanneer je het bij een cliënt moet doen! De diabetesverpleegkundige legde mij goed uit hoe het moest. Leven met diabetes is echt even wennen. Het voelt alsof je geen spontane dingen meer kunt doen. Maar in de loop van de tijd kreeg ik de diabetes beter onder controle.

Irene Rutten in gesprek met haar zorgverleners

Nu kom ik twee keer per jaar bij de internist en drie tot vier keer per jaar voor controle bij de diabetesverpleegkundige. En als het niet goed gaat, of als ik twijfels heb, dan kan ik altijd bellen. Ik had bijvoorbeeld ooit eens een lage bloedsuikerwaarde ’s nachts, een hypo, en daar kwam ik zelf niet uit. Daar werd ik onzeker van. Mijn diabetesverpleegkundige gaf me handige tips. Samen kijken we nu ook of er op het gebied van voeding voor mij nog meer te halen is.

De verpleegkundige denkt ook met mij mee over de beste materialen voor mij. Ik krijg echt advies op maat. Ik heb nu bijvoorbeeld een sensor die mijn bloedsuikerwaarde meet. En binnenkort krijg ik ook een draagbare insulinepomp, die dan de hele dag door kleine beetjes insuline afgeeft. Dan hoef ik niet meer vier keer per dag insuline te spuiten. Dat maakt het leven een stuk comfortabeler.”

Irene Rutten (54)

Meer weten over Samen Beslissen? Bekijk onze tips voor bij de arts.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: