Ik ga naar de polikliniek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Samen beslissen: tips voor bij de arts

Over grote beslissingen denkt u goed na, bijvoorbeeld over waar u wilt wonen of wat voor werk u wilt doen. Over welke zorg of behandeling u nodig heeft, denkt u misschien minder goed na. Zelf nadenken over wat u wilt, is belangrijk. Want uw leven kan door een behandeling soms erg veranderen. Goede zorg begint met een goed gesprek tussen u en de zorgverlener. Vertel wat u belangrijk vindt. Dan krijgt u de zorg die bij u past, dit noemen we samen beslissen.

Samen beslissen: bereid u goed voor op de afspraak

Het is belangrijk u goed voor te bereiden op uw afspraak. Hieronder leest u hoe u dat doet.

  • Schrijf op welke vragen u heeft over uw ziekte of uw klachten.
  • Schrijf op wat u belangrijk vindt in uw dagelijks leven. Welke dingen wilt u graag blijven doen, of móet u blijven doen?
  • Misschien zijn er onderzoeken, medicijnen of behandelingen die u niet wilt. Schrijf dat ook op.
  • Neem altijd een overzicht mee van de medicijnen die u gebruikt.

Voorbeeldvragen

U wilt niets vergeten. Schrijf daarom ook uw vragen aan de zorgverlener op. Hieronder leest u een paar voorbeeldvragen die helpen om samen te beslissen.

  • Uit welke behandelingen en mogelijkheden kan ik kiezen?
  • Wat verandert er in mijn leven door de behandeling?
  • Wat gebeurt er als we niks doen?

Samen of alleen?

Er komt vaak veel op u af. Vindt u het spannend? U mag altijd iemand meenemen naar de afspraak.

Drie goede vragen om te stellen tijdens het gesprek

 

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
    Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Voorbeelden: Een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
    Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.
  • Wat betekent dat in mijn situatie?
    Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij/zij het medische advies hierop kan aanpassen.

    3 goede vragen voor volwassenen   3 goede vragen voor kinderen

Rijnstate is partner van 3 goede vragen. Dat betekent dat we ons actief inzetten om 3 goede vragen verder te ontwikkelen.

Stel al uw vragen tijdens de afspraak

Uw ideeën over uw behandeling zijn net zo belangrijk als die van de arts, verpleegkundige of therapeut. Vertel daarom hoe u uw dagelijks leven wilt invullen tijdens de behandeling. Neem uw vragen mee en stel ze allemaal.

Eerst begrijpen, dan beslissen

U wilt zeker weten dat u alles goed begrijpt. Vraag aan het begin of u het gesprek mag opnemen. Vraag aan het eind van het gesprek om een samenvatting. En bedenk dat u vaak niet meteen hoeft te beslissen. Vraag gerust om meer tijd om na te denken.

Had u iemand meegenomen naar het gesprek? Bespreek het gesprek dan samen nog even na. Als u de antwoorden op uw vragen aan de arts heeft opgeschreven, kunt u deze thuis nog even rustig nalezen.

Kijk na de afspraak hoe het gaat

Verandert uw situatie tijdens de behandeling? Is de behandeling zwaarder of juist minder zwaar dan u had verwacht? Ga dan opnieuw met elkaar in gesprek om te kijken wat er anders kan. Wees dus niet bang om te vragen om een nieuwe afspraak. 

Samen komt u vooruit

De arts, verpleegkundige of therapeut heeft u nodig om u de beste zorg te kunnen geven. Ze moeten weten wat u wel en niet wilt. En wat u belangrijk vindt. Als u dat vertelt, kunt u samen op zoek naar zorg waar u tevreden mee bent.

Beslis samen welke zorg het beste bij u past. Ga voor meer tips naar www.begineengoedgesprek.nl.

Meer weten over Samen Beslissen bij Rijnstate? Bekijk de video!

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
'Dankzij de juiste medicatie heb ik mijn leven weer terug'

"Ik vond mezelf te jong om achter de geraniums te zitten." Jaap Dijkhuizen (69) kon door acute reuma bijna niets meer. En dat terwijl hij met zoveel plezier als vrijwilliger op de tram in het Openluchtmuseum reed. Met dokter Oudenhoven bekeek hij wat de opties waren en samen zijn ze gaan uitproberen. Met als doel: weer als trambestuurder kunnen werken.

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: