Patiëntervaringen
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

“Duidelijke uitleg en samen de opties bespreken is ontzettend fijn”



Jaarlijks krijgen ruim 6.000 Nederlanders de diagnose blaaskanker. Blaaskanker behoort wereldwijd tot de tien meest voorkomende vormen van kanker. De aandoening komt drie keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Uroloog Carl Wijburg van Rijnstate: “Blijf niet lopen met blaas- of plasklachten, maar ga ermee naar de huisarts.” 

Piet Hendriks kreeg vorig jaar blaaskanker. “Mijn vrouw en ik waren 50 jaar getrouwd. We hadden een feestelijke dag achter de rug toen ik ineens bloed bij mijn urine had. De volgende dag ging ik naar de huisarts. Die dacht in eerste instantie aan blaasontsteking, maar dat bleek het niet te zijn. Daarom werd ik doorverwezen naar Rijnstate voor een blaasonderzoek (cystoscopie). Tijdens het onderzoek kon ik meekijken op het scherm en de arts gaf veel uitleg. Zelfs voor een leek was het duidelijk te zien dat er een tumor in mijn blaas zat. Dat was natuurlijk schrikken.”

Patiënt Piet Hendriks en uroloog Carl Wijburg

TUR-blaas
Samen met uroloog Carl Wijburg bespreekt Piet het vervolg. Carl: “De eerste stap is een TUR-blaas. Dit is een operatie waarbij we tijdens een kijkoperatie de tumor afschrapen tot in het gezonde blaasweefsel. Het weefsel sturen we op naar de patholoog. Die onderzoekt of de tumor goed- of kwaadaardig is.” Helaas bleek na de operatie dat de tumor was doorgegroeid in de blaaswand. De schraapoperatie was dus niet voldoende om alle kankercellen weg te halen.

Samen beslissen
Carl: “Daarom hebben we samen de mogelijkheden besproken. We namen de voor- en nadelen van elke behandeling door en bespraken ook wat de voorkeur was van Piet. Een optie was brachytherapie, waarbij we de tumor heel gericht behandelen door uitwendige en inwendige bestraling. Een andere optie is een combinatie van bestraling en chemotherapie. Een derde optie was een blaasverwijdering, waarbij we ook de prostaat en lymfeklieren weghalen. Deze ingrijpende operatie doen we met de Da Vinci Operatierobot. Hierdoor herstelt een patiënt sneller. Tijdens de operatie maken we van een stukje dunne darm een urinestoma of we maken van een stuk dunne darm een nieuwe blaas. Welke behandeling we uiteindelijk kiezen heeft ook te maken met iemands conditie, hoe groot de tumor is en welke klachten er zijn.”

Goede voorlichting
Bij Piet werd het een operatie waarbij de hele blaas, prostaat en lymfeklieren werden weggehaald. “Ik kreeg toen een urinestoma”, vertelt hij. “Dat was even schakelen. Het was ontzettend fijn dat ik goed ben voorgelicht. Al voor de operatie had ik een gesprek met de stomaverpleegkundige. Die vertelde wat me allemaal te wachten stond. En ook dat het allemaal niet niks is. Ik kon altijd contact met de Stomapoli opnemen als ik vragen had. Ook op de operatie was ik goed voorbereid. Vooraf kreeg ik tips over bewegen en gezond eten. Op die manier ging ik fit de operatie in. En mocht ik na vier dagen alweer naar huis.”

Eropuit
De eerste weken na de operatie vielen Piet zwaar: “Je lichaam moet wennen en herstellen. Ook moest ik rustig aan doen. En dat is lastig voor een actief persoon. Maar ik leerde goed luisteren naar mijn lijf. Ik heb veel gewandeld in die tijd. En inmiddels ben ik weer lekker aan het beeldhouwen. Als ik vragen heb over mijn stoma of als er problemen zijn, dan kan ik snel terecht bij de Stomapoli. Ik heb gelukkig geen last meer van lekkages en kan weer met een gerust hart op pad gaan.” Piet is heel tevreden over de zorg bij Rijnstate. “Ik kreeg telkens duidelijke uitleg en samen met de arts keken we welke behandeling het best bij mij paste. Ook de oncologieverpleegkundige kon ik altijd bellen. Dat geeft een fijn gevoel.”

Hoe herken je blaaskanker?
Carl legt uit dat blaaskanker in het beginstadium vrijwel geen klachten geeft. “Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Het is dus belangrijk om bij klachten snel actie te ondernemen. Bloed bij de urine, pijn bij het plassen, moeite met plassen of vaak moeten plassen zijn klachten die op blaaskanker kunnen wijzen. Blijf er dus niet mee rondlopen en ga naar de huisarts.” Zijn er ook risicofactoren? “Ja”, vertelt Carl. “Uit onderzoek blijkt dat roken de kans op blaaskanker vergroot. Werken in de chemische industrie kan ook een risicofactor zijn. Vooral vroeger waren de werkomstandigheden anders en waren mensen minder goed beschermd. Ook voeding lijkt een rol te spelen, maar hoe precies is nog niet bekend. Om hier meer inzicht in te krijgen, doet Rijnstate mee aan een onderzoek vanuit het Radboudumc naar de rol van voeding en leefstijl bij blaaskanker.”

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: