Risicofactoren en leefstijl
Verpleegkundige meet bloeddruk bij patiënt

Roken

Waarom niet roken?

Roken is één van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Bij mensen boven de 20 jaar is roken de grootste veroorzaker van sterfte aan kanker en van het krijgen van hart- en vaatziekten. Ook het zogenoemde ‘meeroken’ verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Elk jaar overlijden er meer dan 20.000 mensen aan aandoeningen die in verband worden gebracht met roken, zoals longkanker en hartfalen.

Waar kan ik hulp krijgen?

Stoppen met roken is voor veel mensen moeilijk. Als u stopt met roken, kunt u last krijgen van vervelende bijwerkingen. Uw gewicht neemt bijvoorbeeld toe of u heeft last van slapeloosheid. Laat u hierdoor niet ontmoedigen, maar wees er wel op voorbereid. Denk bijvoorbeeld aan een goed voedingsplan en voldoende beweging. En zoek steun in uw omgeving. Met uw verpleegkundige kunt u bespreken welke ondersteuning en begeleiding u nodig heeft bij het stoppen met roken. Dat kan bijvoorbeeld via Gezondheidsplein Rijnstate.

Interessante websites

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: