Behandeling van hart- en vaatziekten
Verpleegkundige meet bloeddruk bij patiënt

Risicofactoren en leefstijl

Verminderen van risicofactoren

Een hoge bloeddruk, roken of diabetes (vroeger ook wel suikerziekte genoemd) zijn voorbeelden van risicofactoren die de kans vergroten dat u een vaataandoening krijgt of dat uw huidige aandoening verergert. Welke vaataandoening u ook heeft en welke behandeling u ook krijgt, het is belangrijk dat u zelf werkt aan het verminderen van deze risicofactoren. Uw arts en verpleegkundige helpen u hierbij.

Vaak kunt u het risico op een vaataandoening al aanzienlijk verminderen door uw leefstijl of voedingspatroon aan te passen. Soms zijn medicijnen nodig om het risico op een vaataandoening te verkleinen of om ervoor te zorgen dat de aandoening die u heeft, niet verergert. Door de risicofactoren te verkleinen, is de kans groter dat uw behandeling succesvol is op de lange termijn.

Risicofactoren voor vaatziekten

U loopt meer risico op een vaataandoening als u last heeft van:

Uw leefstijl kan invloed hebben op deze risicofactoren en ervoor zorgen dat u hiervan last krijgt of dat deze verergeren. Het gaat om:

Wat kunt u zelf doen?

Omdat uw leefstijl zoveel invloed heeft op het verloop en de behandeling van vaataandoeningen, kunt u zelf veel doen aan het verminderen van uw klachten. Dat betekent vooral dat u zelf een balans moet vinden tussen wat het dagelijks leven en uw ziekte van u vragen. Denk daarbij aan het goed gebruiken van uw medicijnen, stoppen met roken, gezond eten en genoeg bewegen. Uw gespecialiseerd verpleegkundige helpt u hierbij.

Meer weten? Kijk op www.hartstichting.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: