Colostoma
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Voor de operatie

Voorbereiding in het ziekenhuis 

Voor de operatie komt de stomaverpleegkundige naar u toe om de juiste plaats van de stoma op de buik te bepalen. Zij houdt hierbij rekening met de kleding die u draagt en kijkt of u de plaats kunt zien. Ook houdt ze rekening met plooien en littekens op uw buik.
Als u een rolstoel gebruikt of als u een orthopedisch korset of orthopedische beugel draagt, neem deze dan mee naar het ziekenhuis. Dit is belangrijk om later uw leefpatroon weer op te pakken en problemen van lekkage van de stoma en huidirritatie te voorkomen.
De stomaverpleegkundige bekijkt met behulp van een huidplak (een soort pleister) en soms een zakje wat voor u de juiste plaats is. Met een watervaste stift zet zij een stip op die plaats. Soms zijn er meerdere plaatsen mogelijk. Dan zet de verpleegkundige links én rechts een stip op uw buik. De chirurg probeert tijdens de operatie de gemarkeerde plaats te gebruiken om de stoma aan te leggen. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: