Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Colostoma

Colostoma 

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een operatie aan de dikke darm te ondergaan. Daarbij wordt een tijdelijk of blijvend stoma aangelegd. Hier leest u informatie over de operatie en over de stoma. Ook leest u hier adviezen over leven met een colostoma.

Wat is een stoma? 

Een stoma is een kunstmatige uitgang van de dikke of dunne darm of van de blaas. Het woord 'stoma' komt uit het Grieks en betekent mond of uitmonding. Een stoma is letterlijk een kunstmatige uitmonding op de buik.

Er zijn drie soorten stoma's:

1. colostoma: kunstmatige uitgang van de dikke darm
2. ileostoma: kunstmatige uitgang van de dunne darm
3. urinestoma: kunstmatige uitgang voor urine

U krijgt een colostoma. 

Wanneer is een colostoma nodig?  

Een colostoma wordt meestal aangelegd als het laatste gedeelte van de dikke darm is verwijderd. Het uiteinde van het gezonde stuk dikke darm wordt door de buikwand naar buiten geleid, de rand wordt omgeslagen en als stoma in de huid gehecht. Een stoma ziet er rood doorbloed uit, zoals de binnenkant van uw wang. De stoma zelf is gevoelloos. Bij het schoonmaken kan deze een beetje gaan bloeden, maar dat is niet erg.

Als het laatste deel van de dikke darm wordt verwijderd, wordt de stoma links op de onderbuik aangelegd. De ontlasting ziet er dan normaal uit. Als een groter deel van de dikke darm weggenomen is, kan de stoma rechts op de buik aangelegd zijn. De ontlasting is dan wat dunner.

Soms is het nodig om een deel van de dikke darm tijdelijk buiten werking te stellen. Dan wordt de stoma rechts of links op de buik aangelegd. Dat ligt aan de plaats van de aandoening.

Colostoma

De normale spijsvertering 

Op de afbeelding ziet u het spijsverteringskanaal. Het spijsverteringskanaal loopt van de mond tot de anus en is nodig om het eten te verteren. Via de mond en de slokdarm komt het voedsel in de maag. Daar komen er maagsappen bij, die het vermengen tot een dunne brij.
Onderaan de maag zit een spier die ervoor zorgt dat het voedsel met kleine hoeveelheden in de dunne darm komt.
In de dunne darm wordt het voedsel verder vermengd met andere spijsverteringssappen. Dan begint de opname van de voedingsstoffen in het bloed. Dat gebeurt via de darmwand. De spijsverteringssappen zorgen ervoor dat het voedsel wordt afgebroken.
Als de voedselbrij door de 4 tot 5 meter lange dunne darm is gekomen, zijn alle stoffen die het lichaam nodig heeft opgenomen via de darmwand.
De voedselbrij komt nu in de dikke darm. De dikke darm haalt vocht en zout uit de brij. Daardoor wordt de brij vaster. Wat overblijft verzamelt zich in het onderste gedeelte van de dikke darm en verlaat via de anus het lichaam in de vorm van ontlasting.

De spijsvertering als u een stoma heeft 

Als u een stoma heeft, komt de ontlasting niet meer op de natuurlijke manier, zoals u gewend was. De stoma heeft geen sluitspier. Dit betekent dat de ontlasting direct uit de stoma komt, zodra het daar is aangekomen. U heeft er dus geen controle over. Om de ontlasting op te vangen wordt er een zakje op de buik geplakt. Hoe de ontlasting eruit ziet, ligt eraan waar de stoma in de dikke darm is aangelegd.
Als de stoma in het laatste deel van de dikke darm wordt aangelegd, is de ontlasting over het algemeen ‘vast’. Wordt de stoma aan het begin van de dikke darm aangelegd, dan zit er nog veel vocht in de ontlasting en is deze dus dunner.

Spijsverteringsstelsel
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: