Colostoma
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Risico’s en complicaties

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen? 

Elke ingreep brengt de kans op complicaties met zich mee. Zo zijn er ook bij het aanleggen van een stoma de normale risico's op complicaties van een operatie, zoals trombose, longontsteking, nabloeding en wondinfectie.

Daarnaast kunnen deze complicaties voorkomen:

  • Het darmdeel dat door de buikwand heen gevoerd is, kan problemen met de bloeddoorstroming krijgen. De kleur van de stoma verandert dan in donker/zwart. Dit kan weer bijtrekken. Als de stoma zwart wordt, is er sprake van necrose (afgestorven weefsel). Als er stuwing optreedt, door vernauwing of verstopping, ziet de stoma er bleek en gezwollen uit. Dit is meestal na een paar dagen over. In een enkel geval, als de bloeddoorstroming erg slecht wordt, moet de stoma opnieuw worden aangelegd.
  • Het slijmvlies van de darm is heel goed doorbloed en kwetsbaar. Het kan daarom vrij makkelijk bloeden. Meestal stopt het bloeden vanzelf. Als het blijft bloeden, bel dan met de stomaverpleegkundige of arts.
  • Het verwijderen van het laatste deel van de dikke darm kan gevolgen hebben voor uw seksuele leven. Door de operatie kunnen er zenuwen en bloedvaten zijn beschadigd, wat bij mannen kan leiden tot erectiestoornissen. Bij vrouwen kan dit tot gevolg hebben dat de vagina minder vochtig wordt, waardoor vrijen soms pijnlijk kan zijn. Ook het feit dat er een stomazakje op uw buik zit kan een belemmering zijn in uw seksuele beleving.
  • Door de opening in de buikwand kan er een verdikking naast de stoma ontstaan. Dat is dan mogelijk een buikwandbreuk(hernia). Het kan zijn dat de stomaverpleegkundige u adviseert een steunbandage of steunbroek te gaan dragen om het groter worden van de breuk tegen te gaan. Bij veel klachten en indien technisch mogelijk zal dat operatief hersteld moeten worden. Het kan zijn dat de stoma in enkele gevallen moet worden verplaatst.
  • Soms wordt de stoma op langere termijn kleiner. Soms helpt het als de stoma wordt opgerekt, maar een nieuwe operatie kan ook nodig zijn.
  • Op de lange termijn kan de stoma groter worden en gaan hangen. Als dat klachten geeft of verzorgingsproblemen, kan een steunband helpen. Als het nodig is, kunt u hieraan geopereerd worden.
  • Als u veel zwaarder zou worden, kan het zijn dat de stoma lager op de huid komt te liggen. Dit kan verzorgingsproblemen geven, zoals huidirritatie of lekkages. Overleg dan met de stomaverpleegkundige of u andere materialen moet gaan gebruiken.

Heeft u vragen over een van deze complicaties, neem dan contact op met de stomaverpleegkundige. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: