Colostoma
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Na de operatie

Wat gebeurt er na de operatie? 

Na de operatie voelt u zich ziek. Ook moet u wennen aan de stoma. Deze ziet er gezwollen uit en er kan bloederig vocht en lucht uit komen. Het kan ongeveer een week duren voordat de stoma echt ontlasting produceert.

Direct na de operatie zit er een stomazakje op uw buik. Dit bestaat uit een huidplak van huidvriendelijk materiaal met daaraan vast een doorzichtig zakje. Zo kunnen de arts en de verpleegkundige de stoma goed bekijken zonder dat zij het stomazakje eraf moeten halen. Het stomazakje kan geleegd worden, maar moet wel dagelijks vervangen worden door een schoon stomazakje. Als de stoma ontlasting produceert en de stoma goed doorbloed is, worden de doorzichtige zakjes niet meer gebruikt. Dan kunnen beige zakjes gebruikt worden. De verpleegkundige laat u het materiaal zien en legt uit hoe het wordt gebruikt. Als het nodig is, kan de stomaverpleegkundige u ander materiaal adviseren.

De dag na de operatie komt de stomaverpleegkundige bij u langs om te horen hoe de operatie is verlopen en om de stoma te bekijken. Als het nodig is, kan zij het stomamateriaal aanpassen.
De eerste dagen na de operatie verzorgt een afdelingsverpleegkundige de stoma. Als er vragen of problemen zijn bij de stomazorg, vragen zij advies aan de stomaverpleegkundige.
Als u een beetje hersteld bent, leert de afdelingsverpleegkundige hoe u de stoma zelf kunt verzorgen. In overleg met u maakt zij een afspraak met een naast familielid om de verzorging van de stoma uit te leggen. De eerste dagen dat u weer thuis bent, is het handig als er iemand in uw buurt is die ook eens gezien heeft hoe de stoma verzorgd wordt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: