Colostoma
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Leven met een colostoma

In de eerste periode nadat de stoma is aangelegd, moet u wennen. Uw lichaam werkt anders. Misschien gaan dingen net even anders dan u gewend was, maar u kunt leren leven met een stoma. Hieronder staan een aantal adviezen en tips die u hierbij kunnen helpen. 

Praten over de stoma 

Het kan fijn zijn als u over uw ziekte en de stoma praat met uw naasten. Zij zullen dan sneller en beter met uw nieuwe situatie vertrouwd raken. Via de Stomavereniging kunt u in contact komen met andere stomadragers.

Stomavereniging

De Stomavereniging is een vereniging voor en door mensen met een stoma. Hier worden ervaringen van stomadragers verzameld en gedeeld. De Stomavereniging vindt het belangrijk om waarde aan het leven van mensen met een stoma toe te voegen. De vereniging zet zich in voor een optimale kwaliteit van leven van stomadragers.

Op de website www.stomavereniging.nl staat veel informatie over stoma’s, stomazorg, materialen, leven met een stoma, enzovoorts.

Kleding 

U kunt meestal de kleding dragen die u wilt. Een strakke riem ter hoogte van de stoma kunt u beter niet dragen, omdat dit problemen kan geven. Bent u gewend een korset of corselet te dragen, dan kan deze als dat nodig is worden aangepast.

Eten en drinken 

Voor voedingsadviezen leest u onze folder 'Voeding bij een colostoma'. U kunt uw vragen ook stellen aan uw stomaverpleegkundige.
In principe mag u met een colostoma alles eten en drinken.

Dagelijkse verzorging 

U kunt met een stoma gewoon douchen of in bad gaan. Doet u dit zonder opvangsysteem, houd er dan rekening mee dat er ontlasting uit de stoma kan komen. Houd in dat geval toiletpapier of gaasjes bij de hand. U hoeft niet bang te zijn dat er water in de stoma loopt.

Gebruik geen zeep, lotion, zalf of babydoekjes bij de verzorging van de stoma. Deze zijn vaak te vet, waardoor het opvangsysteem minder goed blijft plakken.

Verwijder haren rond de stoma regelmatig met een wegwerpscheermesje. Houd daarbij ter bescherming een gaasje of een stukje toiletpapier op de stoma. Beweeg bij het scheren van de stoma af. Vraag om advies bij uw stomaverpleegkundige.

De huidplak moet precies passen rond de stoma. Er mag geen huid vrij liggen, anders kunt u huidirritatie krijgen door de ontlasting. Ook mag de huidplak niet te strak rond de stoma zitten, anders kunt u irritatie van het darmslijmvlies krijgen.

Geur 

De opvangzakjes horen geurloos te zijn. Toch kan er door lekkage of door een slechte hechting op de huid geur ontstaan. Neem in dat geval contact op met de stomaverpleegkundige.

Op de zakjes zit een koolstoffilter. Dit filter kan gasvorming vanuit de darm reukloos laten ontsnappen, zodat het zakje niet bol gaat staan. Na acht tot twaalf uur werkt dit filter niet meer. Het is dan verzadigd. Bij weinig gasvorming kan het gebeuren dat het zakje vacuüm trekt en dat de ontlasting blijft hangen in het zakje. Als het filter nat wordt, werkt het niet meer. Plak het filter daarom af met een sticker als u gaat baden, douchen of zwemmen. Als er geen stickers zijn bijgeleverd, dan is het niet nodig om het filter af te plakken. Er bestaan verschillende systemen. De stomaverpleegkundige geeft hierover uitleg.

Zwangerschap en anticonceptie 

Een stoma heeft in het algemeen geen invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Een zwangerschap is dan ook nog steeds mogelijk. Het gebruik van de anticonceptiepil heeft voor een vrouw met een colostoma geen speciale gevolgen. U kunt deze gewoon volgens de voorschriften in de bijsluiter gebruiken.

Werk 

Met een stoma kunt u in principe gewoon werken. Zwaar lichamelijk werk kan in sommige gevallen problemen opleveren. Het is belangrijk om bij zwaar werk een juiste tiltechniek te gebruiken. Soms adviseert de stomaverpleegkundige een steunbandage om problemen te voorkomen. Deze preventieve steunbandages worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bespreek met uw behandelend arts of en wanneer u uw werkzaamheden weer kunt oppakken.

Sport en hobby's 

Er is meestal geen reden om na de operatie uw hobby's of sport op te geven. U kunt gewoon zwemmen met een stoma. Als u een stomazakje met koolstoffilter gebruikt, kunt u voor het zwemmen het filter met een sticker afplakken. Zo zorgt u ervoor dat er geen koolstof uit het filter lekt. Het filter werkt niet meer als het in contact komt met water. Als er geen stickers bij het zakje geleverd zijn, hoeft u het filter niet af te plakken.

In sommige gevallen kunt u beter geen sporten doen met veel lichamelijk contact. Overleg hierover met uw stomaverpleegkundige of behandelend arts.
Bespeelt u een blaasinstrument, overleg dan met uw stomaverpleegkundige of behandelend arts.

Vakantie 

Bent u pas geopereerd en gaat u op vakantie naar het buitenland, bespreek uw vakantieplannen dan met uw behandelend arts en uw stomaverpleegkundige.
Neem voor een vakantie naar het buitenland deze voorzorgsmaatregelen: 

 1. Neem voldoende opvangmateriaal mee. Op vertoon van een medische verklaring mag u bij veel luchtvaartmaatschappijen vijf kilo extra bagage meenemen. Informeer vooraf bij de luchtvaartmaatschappij wat er mogelijk is.
 2. Schrijf de artikelnummers van het materiaal dat u gebruikt op in het medisch paspoort dat u bij de stomaverpleegkundige kunt krijgen.
 3. Verdeel het opvangmateriaal als u gaat reizen over uw bagage, ook in uw handbagage. Zo heeft u altijd materiaal, ook als een deel van uw bagage kwijt zou raken.
 4. Als u veel vocht verliest door diarree of wegens hoge temperaturen, helpt ORS-poeder (Oral Rehydration Salt) om uitdroging te voorkomen. U kunt dit bij de apotheek kopen en meenemen op reis.
 5. Wees voorzichtig met drinkwater, drink geen kraanwater, maar altijd water uit flessen. Als u de stoma spoelt, gebruik dan ook altijd water uit flessen of kook het water eerst.
 6. Vraag bij de stomaverpleegkundige om een stomapaspoort.

Vergoeding

Het meeste stomamateriaal wordt vergoed door uw verzekering. Stomamaterialen vallen wel onder het eigen risico. Informeer naar de vergoeding bij uw zorgverzekeraar.

Tips 

 1. De beste tijd om het materiaal te verwisselen is 's morgens voor het eten. De stoma is dan het minst productief.
 2. Verwissel minimaal twee maal per dag het zakje, ook als er geen ontlasting in zit. Het filter werkt namelijk na acht tot twaalf uur niet meer. Het is dan verzadigd.
 3. Eet regelmatig, dat zorgt ervoor dat de ontlasting regelmatig wordt gevormd.
 4. Drink elke dag 1,5 liter vocht om de productie van ontlasting te bevorderen.
 5. U kunt de stoma verzorgen met kraanwater.
 6. In plaats van gaasjes kunt u ook washandjes, tissues of zacht toiletpapier gebruiken bij de verzorging.
 7. Gebruik alleen barrièrecrème of -spray (middelen die de huid beschermen) als de stomaverpleegkundige u die voorgeschreven of aangeraden heeft.
 8. Zorg dat u altijd opvangmateriaal bij u heeft, zelfs wanneer u maar een uurtje van huis bent.
 9. Leer de naam, het merk en de maat van het opvangmateriaal uit uw hoofd of schrijf dit op en zorg dat u deze informatie altijd bij u heeft.
 10. Zorg ervoor dat u altijd voldoende opvangmateriaal in huis heeft. Bestel bij het aanbreken van de laatste doos een nieuwe voorraad.
 11. Neem uw materiaal en uw stomaboekje mee als u naar uw behandelend arts of stomaverpleegkundige gaat.
 12. Als u naar de stomaverpleegkundige gaat, hoeft u niet van tevoren uw materiaal te wisselen. Dit gebeurt op de poli bij de controle. Neem wel een zakje en een huidplak mee.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: