Dubbele ZD-nummers belemmeren de zorg



Het komt voor dat verwijzers meerdere ZD-nummers sturen voor één verwijzing/patiënt. Op onze poliklinieken ondervinden we daar hinder van bij het trieëren Dit is een ongewenste situatie voor alle betrokken partijen. 

Waarom belemmeren dubbele ZD-nummer de zorg?

Bij dubbele ZD-nummers komen er twee verwijsberichten binnen bij Rijnstate, namelijk een lege verwijzing en een echte verwijzing met verschillende ZorgDomeinnummers. Daardoor kan versieverwarring ontstaan. De patiënt heeft bijvoorbeeld een verwijzing verwijsbericht/patientbericht met een ander ZD-nummer. Bovendien moet Rijnstate voor ieder ZD-nummer (leeg of mèt verwijsbrief) een bedrag betalen aan ZorgDomein. Dit zijn onnodige zorgkosten.

Mogelijke situatie voor het ontstaan van dubbele nummers

Als verwijzer wilt u een patiënt verwijzen. U gaat hiervoor naar ZorgDomein, terwijl op dat moment uw HIS nog niet volledig is bijgewerkt met de informatie uit het consult. U geeft vervolgens de patiënt alvast een patiëntbericht mee en u maakt later op de dag de verwijsbrief af. In het ziekenhuis komt de melding binnen dat er een patiënt aankomt met een ZD-nummer. De verwijzing is nog leeg.

Wanneer de patiënt weer naar huis is, werkt u vervolgens uw verwijzing af. Hierbij kan een dubbele verwijzing ontstaan als u weer een nieuwe verwijzing doet in plaats van dat u de latere informatie knipt en plakt in de verwijzing die nog klaar staat in uw regiescherm. Wij willen u vriendelijk verzoeken om de eerdere verwijzing af te ronden. Zo voorkomt u dat er aan onze kant dubbele ZD-nummers ontstaan. 

ZorgDomein werkt aan een oplossing

Wij hebben bovenstaande situatie aangekaart bij ZorgDomein. ZorgDomein bouwt momenteel aan nieuwe (FHIR)-koppelingen met o.a. Medicom. Deze koppelingen faciliteren wél dat u op een later moment gebruik kunt  maken van later genoteerde informatie uit uw HIS.

Wat kunt u doen?

  • Wij vragen u om een gestarte verwijzing altijd af te maken of anders te verwijderen.
  • Maak gebruik van het regiescherm om niet-afgeronde verwijzingen op te sporen en te verwijderen. Dit regiescherm wordt naar verwachting in de toekomst ook meer gebruikt voor andere zaken, bijvoorbeeld het inzien of downloaden van terugrapportages of bijlagen bij terugrapportages.
  • ZorgDomein geeft aan dat huisartsen kunnen aangeven bij hun HIS-leverancier dat zij gebruik willen maken van de nieuwe (FHIR)-koppelingen. Wanneer u dit doen, zullen de HIS-leveranciers urgentie voelen om die koppelingen te gaan bouwen.

 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: