Mevrouw krijgt oogdruppels

Patiënten met oogklachten worden sneller geholpen



Zorggroep Onze Huisartsen, Rijnstate en optometristen in de regio werken samen om inwoners uit Arnhem en omgeving met oogklachten sneller te helpen. Resultaten uit een vergelijkbare samenwerking in Twente laten zien dat 80 procent van de patiënten die door de optometrist behandeld wordt niet meer naar de oogarts hoeft. Menzis is bij beide samenwerkingen nauw betrokken. Patiënten kunnen sneller terecht en worden ook sneller geholpen. 

De laatste jaren komen steeds meer mensen met oogaandoeningen bij hun huisarts. De vraag naar oogzorg blijft in de komende jaren sterk stijgen. Dit komt vooral door de vergrijzing. Huisartsen en met name specialisten oogheelkunde - aan wie al een tekort is - kunnen de toenemende stroom patiënten moeilijk aan, waardoor er steeds langere wachtlijsten zijn ontstaan. Bij Rijnstate is de wachttijd op dit moment zeker zes weken. Veel verwijzingen naar oogartsen zijn echter onnodig, omdat niet-complexe oogklachten prima behandeld kunnen worden door een gekwalificeerde optometrist. 

Twente als voorbeeld

De resultaten van vergelijkbare projecten in Twente zijn zo positief dat zorggroep Onze Huisartsen in Arnhem het initiatief heeft genomen om de samenwerking tussen huisartsen en optometristen in de regio te versterken.  Eric Scheppink, Algemeen directeur Onze Huisartsen: "We werken nu samen met acht hbo-opgeleide optometristen, die voldoen aan de strenge eisen van de Optometristen Vereniging Nederland. Bij 80 procent van de verwijzingen naar de optometrist gaat het om niet-complexe oogklachten die optometristen prima kunnen behandelen. Slechts 20 procent van de patiënten krijgt alsnog een verwijzing naar de oogarts.”

Snel de juiste diagnose

Sander Wigchert van OogZorgPraktijken Nederland, namens de deelnemende optometristen: ”Ook voor patiënten biedt deze samenwerking voordelen. Ze kunnen bij een optometrist sneller terecht en krijgen meestal ook direct een diagnose. Daarnaast houd ik contact met de huisarts, die de hoofdbehandelaar blijft. Met onze gezamenlijke kennis kunnen we iedereen voorzien van passend advies. Patiënten met niet-complexe oogklachten kan ik zelf behandelen, hoeven dus niet naar het ziekenhuis en hebben dus ook niet de kosten voor het eigen risico.” Marike Vos, oogarts en specialist-manager Rijnstate: “Dankzij deze samenwerking kan ik nog meer de focus leggen op complexe oogklachten en kunnen deze patiënten sneller bij mij terecht. Dit past bij de ambitie van Rijnstate om de juiste zorg op de juiste plek te leveren, dus de juiste zorgverlener in te zetten voor elke patiënt. Op die manier komen we tegemoet aan de wens van patiënten om snel terecht te kunnen voor zorg bij hen in de buurt en voorkomen we tegelijkertijd dat de zorg onnodig duur wordt."  

Krachtig in de regio

Thomas Winter, projectmanager Menzis: “Het is erg mooi om te zien dat een succesvol initiatief in Twente ook wordt opgepakt in Arnhem. Het is goed dat de zorgpartijen bereid staan om het proces voor de patiënt steeds soepeler te laten verlopen. Zo mogen in de regio Arnhem de betrokken optometristen direct doorverwijzen naar de oogarts, als dit toch nodig blijkt te zijn. De patiënt hoeft dus niet eerst het noodzakelijke briefje bij de huisarts te halen: De juiste zorg op de juiste plek.”

Meer weten?

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: