Spermadonor worden
De spermabank van Rijnstate is op zoek naar nieuwe spermadonoren.
We zoeken hiervoor gezonde mannen tussen de 18 en 45 jaar die heteroseksuele en lesbische stellen en alleengaande vrouwen willen helpen in hun wens om zwanger te worden. Landelijk is er een nijpend tekort aan spermadonoren.
Belangrijk te weten voordat u besluit om donor te worden
- Het sperma in de Spermabank van Rijnstate Arnhem wordt gebruikt voor de behandeling van heteroseksuele paren, lesbische paren en alleengaande vrouwen.
- Met het sperma van iedere donor worden bij maximaal 12 vrouwen kinderen verwekt.
- Als u spermadonor wordt voor de Spermabank van Rijnstate Arnhem verwachten we dat u alleen voor onze spermabank doneert en niet voor andere spermabanken of individuen.
- U krijgt een donorcode waaronder uw sperma bewaard en uitgegeven wordt. Deze donorcode wordt samen met de gegevens van u als spermadonor geregistreerd bij de Stichting Donorgegevens in Den Haag. De volledige identificerende gegevens mogen alleen worden vrijgegeven aan kinderen die verwekt zijn met uw sperma, zodra zij 16 jaar of ouder zijn. Niet-identificerende persoonlijke, fysieke en sociale gegevens over u als donor kunnen door ouders van donorkinderen en door donorkinderen vanaf hun 12e jaar worden opgevraagd; medische gegevens kunnen worden opgevraagd door de huisarts van het donorkind.
‘Dankzij een donor heb ik de kans om moeder te worden’
Huisje, boompje, beestje – dat is het ideaalbeeld voor velen. Maar wat als je de juiste persoon om een gezin mee te stichten maar niet tegenkomt? Dan kun je ervoor kiezen om het zonder partner te doen. Zo ook Lisanneke (32). Dankzij een spermadonor is zij inmiddels zwanger van haar eerste kindje.
Spermadonor Mats: ‘Als ik anderen kan helpen bij hun kinderwens, doe ik dat graag’
Samen een kind krijgen, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat zag ook Mats in zijn eigen omgeving, een aantal jaar geleden. Een stel in zijn directe familie probeerde zwanger te worden, maar de man bleek onvruchtbaar te zijn. Voor het alternatief – zwanger worden met behulp van zaad van een donor – bleek de wachtlijst erg lang. Bij Mats ontstond toen het idee om zelf donor te worden.
Alice en Ellen hebben 2 kinderen dankzij een spermadonor: ‘Ik blijf het een wonder vinden, iedere dag weer’
Ellen en Alice kregen dankzij kunstmatige inseminatie met donorsperma een prachtige zoon van 6 en een dochter van 4 jaar. “Zonder dat we weten wie het is, zijn we onze donor zo dankbaar. Dankzij hem hebben we nu onze twee prachtige kinderen.”

Daan is spermadonor: ‘Er is een groot tekort aan donorzaad, en het is voor mij een kleine moeite om hier wat aan te doen’
Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kan zaad van een spermadonor een uitkomst zijn. Helaas is er landelijk een groot tekort aan donorzaad. Toen Daan dat hoorde, hoefde hij er niet lang over na te denken: hij werd spermadonor.
Contact
Wilt u meer weten over spermadonatie of wilt u zich aanmelden als spermadonor? Wij informeren u graag in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek. U kunt ons op werkdagen tussen 13.00 en 15.30 uur bereiken via 088 - 005 8745 of per mail via sb@rijnstate.nl.
Patiëntervaringen
Lees de ervaringen van onze patiënten.
Een gezin met minstens twee kinderen die samen oud kunnen worden, zomervakanties op de camping. Dat was het plaatje dat Bart (37) en Maartje (40) uit Venlo voor ogen hadden. Dik een jaar waren ze getrouwd toen ze het nieuws te horen kregen dat ze nooit samen kinderen konden krijgen. Na een lange weg kregen ze twee kinderen via een spermadonor. Wat heeft dit betekend voor hun leven? “Een groter geschenk is niet mogelijk.”
Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen