Spermadonor worden
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gang van zaken na uw aanmelding

Nadat u zich heeft aangemeld, doorloopt u een aantal stappen:

  • Eerste gesprek met een medewerkster van de spermabank
  • Een keuring
  • Een gesprek met een semenbank-arts en een psycholoog.

Wat kunt u verwachten als u zich aanmeldt?

U belt of mailt de spermabank van Rijnstate als u interesse heeft. U krijgt dan eerst een mail waarin we vragen om uw identificerende gegevens. Als u deze beantwoordt, krijgt u een uitnodiging voor een keuring en een eerste gesprek.

Eerste gesprek

Dit gesprek is met een van de medewerksters van de spermabank. Tijdens het gesprek krijgt u informatie over het proces en kunt u vragen stellen.

Keuring

De keuring bestaat uit bloedonderzoek en urineonderzoek. Daarnaast voeren we spermaonderzoek uit. Ook als u al kinderen heeft verwekt is spermaonderzoek belangrijk.

Donorsperma wordt ingevroren om het te kunnen bewaren. Ongeveer driekwart van alle potentiële spermadonoren is niet geschikt als donor, omdat de spermakwaliteit vermindert door het invriezen en ontdooien. Dit onderzoeken we bij de proefdonatie.

Bij het bloed- en urineonderzoek testen we of u een geslachtsziekte of bepaalde virusziekten heeft (gehad). Sommige ziekten zijn namelijk via het sperma overdraagbaar. Het gaat hierbij om hepatitis B en C, HIV, Lues, Chlamydia, Gonorroe. In sommige gevallen moet er nog meer onderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld als u naar bepaalde buitenlandse bestemmingen op vakantie bent geweest.

Het bloed- en urineonderzoek herhalen we elke 3 maanden als u donor bent. Het spermaonderzoek doen we bij iedere donatie.

Gesprek met semenbank-arts en psycholoog

Op basis van de keuringsuitslagen en het spermaonderzoek nodigen we u uit voor een belafspraak met de semenbank-arts.

Vóór dit gesprek krijgt u een aantal formulieren thuisgestuurd. Deze vult u in en stuurt u per post terug. Het gaat om:

  • Het donorpaspoort. Hierin staat hoe u eruitziet en beschrijft u uw persoonlijkheid. In dit paspoort omschrijft u ook kort waarom u donor wilt worden.
  • Een lijst met ziektes en afwijkingen. We vragen u ook of deze bij uw directe familie voorkomen.
  • De donorovereenkomst. Hierin staan de afspraken tussen u en Rijnstate. Als u bent geaccepteerd als donor, krijgt u een kopie thuis gestuurd.

Ook vragen we u om een kopie mee te sturen van de volgende documenten:

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Het diploma van uw hoogst genoten opleiding.

De arts vertelt u over de gang van zaken. Ook kunt u al uw vragen stellen. Na dit gesprek krijgt u een afspraak met een psycholoog. Deze afspraak is altijd fysiek en vindt plaats in Rijnstate.

Hierna bespreken wij in een maandelijks multidisciplinair overleg of u als donor wordt geaccepteerd. Als u geen donor kunt worden, laat de semenbank-arts u dit weten. De overeenkomst vervalt dan. Als u wel donor kunt worden, neemt een medewerker van de spermabank contact met u op voor de eerste donatie. In dat geval versturen we u een kopie van de ondertekende overeenkomst.

Hoe vaak kunt u doneren?

We vragen u om elke twee tot drie weken sperma te komen doneren in het ziekenhuis totdat er voldoende sperma op voorraad is. U dient het sperma in het ziekenhuis te produceren, niet thuis. Op afspraak kunt u komen doneren op vaste tijden:

  • Dinsdag- en donderdagochtend tussen 7.45 en 8.45 uur
  • Meerdere dinsdag- of donderdagavonden tussen 17.30 en 18.00 uur.

Onkostenvergoeding voor uw donatie

Nadat u het intaketraject hebt doorlopen en goedgekeurd bent als donor, ontvangt u tijdens de donatieperiode voor elk bezoek aan het ziekenhuis een ruime onkostenvergoeding.

Anoniem blijven

Vanaf het moment dat u zich aanmeldt als potentiële spermadonor, gebruiken we niet meer uw naam. Zo zorgen we ervoor dat u anoniem blijft. U krijgt een donorcode waarmee u verdere afspraken kunt maken. Deze donorcode staat ook op de spermapotjes geschreven.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
Bart (37): ‘Het zijn echt onze kinderen’ - Wat een spermadonor kan betekenen voor een gezin

Een gezin met minstens twee kinderen die samen oud kunnen worden, zomervakanties op de camping. Dat was het plaatje dat Bart (37) en Maartje (40) uit Venlo voor ogen hadden. Dik een jaar waren ze getrouwd toen ze het nieuws te horen kregen dat ze nooit samen kinderen konden krijgen. Na een lange weg kregen ze twee kinderen via een spermadonor. Wat heeft dit betekend voor hun leven? “Een groter geschenk is niet mogelijk.”

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: