Patiëntervaringen
Patiënt Jaap van der Spek stapt op zijn fiets

Prostaatkanker: 'Voor mij was de keuze voor deze operatie makkelijk'



Drie maanden na zijn operatie blikt Jaap van der Spek (69) uit Veenendaal terug. Hij is in Rijnstate geopereerd vanwege prostaatkanker. Het voor- en natraject onderging hij in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zijn prostaat is verwijderd met behulp van de operatierobot ‘Da Vinci’.

“Het begon bij mij met wat last onder in de rug. Mijn huisarts voelde dat de prostaat vergroot was. Na bloedonderzoek bij de huisarts bleek dat ik een verhoogde PSA-waarde had. Dat kan duiden op prostaatkanker.Ik ben toen doorgestuurd naar Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Daar zijn stukjes weefsel (biopten) afgenomen voor onderzoek.”

Bestralen of opereren

“‘Ik heb niet zo’n mooi nieuws’, vertelde mijn uroloog in Ede bij de uitslag. Drie van de twaalf biopten waren niet goed. Dat was schrikken. Ik had prostaatkanker, maar we waren er op tijd bij. Ik kon kiezen uit dertig bestralingen of opereren, en kreeg zelfs een keuzegids mee. Mijn keuze stond snel vast: iets wat niet goed is, moet je eruit halen. Omdat Ziekenhuis Gelderse Vallei geen volledige prostaatverwijdering doet, adviseerde mijn arts me om een Da Vincioperatie te doen in Rijnstate, waarmee een samenwerking is. Bij deze operatie krijg je minder sneeën en genees je sneller dan bij een gewone operatie. Voor mij was het een makkelijke keuze.”

'Je geeft je over’

“Het operatieteam van Rijnstate ontving mij vriendelijk. Van de operatierobot heb ik weinig gezien, ik zag vooral grote verlichting voordat ik onder narcose ging. Spannend, maar je geeft je over op zo’n moment. Na afloop kwam dokter Smits van Rijnstate langs. Een alleraardigste man. Hij zei: we hebben de prostaat goed kunnen weghalen en geen uitzaaiing gezien. Dat was goed nieuws.”

“Ik blijf nu in Ede onder controle, gewoon bij mijn eigen uroloog, een heel aardige vrouw. Maar ik ben ook blij dat ik voor de operatie naar Rijnstate ben gegaan. Ik had op internet ook filmpjes gekeken over de Da Vincirobot en mij goed ingelezen; dat gaf me vertrouwen.”

Weer goed plassen

“Komend jaar krijg ik regelmatig bloedonderzoek om te kijken of de PSA-waarde goed is. De eerste controle was helemaal goed. Wel heb ik nog tijdelijk een week een katheter nodig gehad tijdens mijn herstel. Met behulp van bekkenfysiotherapie kan ik weer goed plassen en de verwachting is dat de seksuele functie komend half jaar terugkeert; verder fiets ik sinds kort weer.

Patiënt Jaap van der Spek stapt op zijn fiets

Eerst was het nog wat pijnlijk, maar ik bouw het langzaam op. Ik ben blij dat de tumor weg is en kijk met een goed gevoel op de operatie terug. Over een tijdje word ik 70. Dat voelt raar, hoor, want zo oud voel ik me nog helemaal niet!”

Waarom kiezen voor Rijnstate?

  • In Rijnstate werken zeer ervaren urologen die een bijzondere expertise hebben op het gebied van prostaat-, blaas-, penis- en nierkanker. Hiervoor komen ook patiënten van buiten de regio of zelfs uit andere delen van het land naar Rijnstate.
  • Jaarlijks worden ongeveer 150 patiënten met prostaatkanker, 75 patiënten met blaaskanker en 150 patiënten met nierkanker met behulp van de robot geopereerd.
  • Rijnstate beschikt over een Oncologisch Centrum en is expertisecentrum op het gebied van robotchirurgie. We beschikken over een high tech operatierobot en een zeer ervaren operatieteam.

Teamwerk voor de beste behandeling bij urologische kanker

In Rijnstate is veel expertise en ervaring op het gebied van urologische kanker, zoals prostaat- blaas-, penis en nierkanker. “Maar samenwerking met andere ziekenhuizen is hierbij cruciaal om de beste medische behandeling te bereiken,” vertelt uroloog Geert Smits.

“Je merkt dat patiënten ook bewust kiezen voor een centrum met ervaring. Daarnaast delen ziekenhuizen steeds vaker dure technieken, expertise en behandeltrajecten met elkaar. Dit kan betekenen dat een patiënt in het ene ziekenhuis geopereerd wordt, maar de voor- en nazorg in een ander ziekenhuis krijgt. We zoeken met elkaar naar de beste manier om de kanker goed weg te halen,” zegt Geert Smits. “Daarbij proberen we organen en lichaamsfuncties, zoals plas ophouden of erecties, zo veel mogelijk te sparen. Als iemand bijvoorbeeld een tumor in de blaas heeft, is het niet altijd nodig om de hele blaas te verwijderen. Voor de patiënt kan dit wel het verschil uitmaken tussen een stoma dragen of niet.”

Expertisecentrum robotchirurgie

Een van de nieuwste technieken is het opereren met behulp van een operatierobot. Behalve bij urologische kanker wordt de robot ook ingezet bij o.a. gynaecologische operaties en darmkankeroperaties. Geert Smits: “Hierdoor delen steeds meer specialisten, maar ook bijvoorbeeld operatieassistenten hun expertise en vaardigheid. Je krijgt zo heel ervaren operatieteams.”

Samen voor de hoogste kwaliteit

Rijnstate in Arnhem, Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem werken samen in het A.R.T.Z. Oncologisch centrum. De drie ziekenhuizen delen kennis en ervaring in gespecialiseerde teams per kankersoort. Door deze samenwerking hebben patiënten snel toegang tot uitstekende zorg, altijd onder begeleiding van het eigen behandelteam en in de veilige omgeving van een van de drie aangesloten ziekenhuizen.

Logo ARTZ

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: