Patiëntervaringen
Jan Rutten op de golfbaan

Nieuwe operatietechniek: 'Mijn been doet geen pijn meer'



Hij kreeg pijn in zijn benen bij het lopen en had geen gevoel meer in zijn voeten. Jan Rutten (77) uit Groesbeek heeft al jarenlang last van ernstige slagaderverkalking in zijn benen (etalagebenen). Als een van de eerste patiënten is hij bij Rijnstate geholpen met een nieuwe operatietechniek. Hierdoor kan hij golf blijven spelen.

De eerste klachten die wijzen op slagaderverkalking ontstaan geleidelijk. “Lopen ging steeds moeilijker en mijn voet voelde aan alsof daar een stuk beton zat. Ik kwam bij Rijnstate terecht, omdat daar de kortste wachttijd was. Het eerste dat me werd verteld was dat ik moest blijven lopen.” Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut is de eerste stap in de behandeling maar bij Jan is de verstopping al vrij ernstig en werkt de training niet goed genoeg. Het beroep van Jan helpt ook niet bij zijn klachten: “Ik was vertegenwoordiger en maakte ongeveer 80.000 kilometer in de auto per jaar, dus ik zat het grootste deel van de dag. Sinds mijn pensioen ben ik een stuk actiever geworden: ik golf en tennis veel.”

Stoppen met roken

Behalve weinig bewegen is roken ook een risicofactor voor het krijgen van een vaatziekte. Om verergering van zijn ziekte te voorkomen, stopt Jan in hetzelfde jaar dat hij de diagnose krijgt met roken. Zijn vrouw Ria vertelt hoe moeilijk dit voor hem is geweest: “Eerst ging hij minderen, maar dat schoot niet op. Vrienden van ons met wie we op vakantie waren, hebben daar op een goede manier wat van gezegd. Toen is hij in één keer gestopt. De eerste schade is dan al aangericht, maar het wordt in elk geval niet erger.”

Wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe operatietechniek

Ondanks de looptraining en het stoppen met roken is de beenslagader van Jan Rutten in 2010 zo dichtgeslibd dat een operatie onvermijdelijk is. Vaatchirurg Michel Reijnen vraagt of hij mee wil doen aan een wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe operatietechniek. “Ik zou een omleiding (bypass) moeten krijgen, maar Rijnstate deed ook onderzoek naar een nieuwe techniek.”

Bij deze behandeling wordt er via de lies een flexibel met doek omwikkeld kokertje (stentgraft) in het bloedvat ingebracht, dat de blokkade opheft. Hiervoor is slechts een sneetje in de lies nodig in plaats van meerdere sneden in het been. “We hoopten dat Jan de nieuwe stentgraft zou krijgen”, zegt Ria, “maar dat weet je niet van tevoren. Bij zo’n onderzoek wordt via loting bepaald wie de nieuwe stentgraft zou krijgen en wie een traditionele bypass. Gelukkig kreeg Jan als een van de eersten de stentgraft.”

"We golfen weer vier of vijf keer per week." Foto's: Masha Bakker

‘De pijn is weg’

De operatie is succesvol. Jan: “Van mijn linkerbeen heb ik geen last meer, daar klaag ik nooit over. Van mijn rechterbeen heb ik nog wel last, maar nog niet genoeg voor een operatie. Het gaat nu best goed. Als het mooi weer is, gaan we golfen, soms wel vier of vijf keer in de week. Wel maar negen holes per keer, hoor. Het is belangrijk om bezig te blijven, ook op onze leeftijd. Ria pusht me dan ook om niet op mijn stoel te blijven zitten.” Regelmatig rijden ze naar Arnhem voor controle. “Meestal staan we dan vrij snel weer buiten, omdat alles goed is. We zijn goed geholpen bij Rijnstate.”

Over slagaderverkalking

Bij slagaderverkalking ontstaan er vernauwingen in de bloedvaten. Gebeurt dit in de armen of benen, dan spreken we van perifeer vaatlijden. Als de ziekte langer duurt, wordt de verstopping zo erg dat iemand moeite krijgt met lopen. Dit heet in de volksmond ook wel etalagebenen. Bij veel patiënten helpt intensieve looptraining om de klachten te verminderen, maar bij anderen is een operatie nodig. Dit gebeurt soms met een dotterballonnetje en een gewone stent. Is de vernauwing te ernstig, dan kan een omleiding geplaatst worden en nu ook de nieuwe stentgraft.

Waarom kiezen voor Rijnstate?

  • Het Vasculair Centrum van Rijnstate heeft alle behandelmogelijkheden voor vaataandoeningen in huis;
  • We hebben dan ook het Vaatkeurmerk voor goede vasculaire zorg;
  • In 2017 hebben we 1.033 patiënten met slagaderverkalking behandeld;
  • Van deze patiënten zijn er 183 geopereerd in datzelfde jaar;
  • We doen wetenschappelijk onderzoek naar de behandelingsmogelijkheden van etalagebenen;
  • Hierdoor kunnen we de nieuwste en beste operatietechnieken aanbieden;
  • Onze patiënten beoordelen het Vasculair Centrum met een 8,2.

Minder complicaties en sneller herstel bij nieuwe techniek

Rijnstate is in 2010 begonnen met een wetenschappelijke studie naar een nieuwe operatietechniek voor de behandeling van etalagebenen. In het onderzoek is de traditionele operatie met een omleiding (bypass) vergeleken met de nieuwe stentgraft, een bekleed flexibel kokertje dat de vernauwing van de bloedvaten opheft. “Uit ons onderzoek is gebleken dat de nieuwe stentgraft voor minder complicaties en een sneller herstel zorgt”, zegt hoofdonderzoeker en vaatchirurg Michel Reijnen. “Ook blijven mensen met een stentgraft korter in het ziekenhuis na de operatie en ervaren ze de eerste maanden na de operatie een betere kwaliteit van leven.” 125 patiënten uit verschillende ziekenhuizen hebben meegedaan met het onderzoek. Via loting werd bepaald welke behandeling elke patiënt kreeg, zodat de behandelingen eerlijk met elkaar vergeleken konden worden.

Meer weten?

 

 

 

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: