Angiogram van uw shunt met opname
Laatste informatie over het coronavirus

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van de angiografie en behandeling.

Mogelijke complicaties

Een enkele keer treden er complicaties (bijverschijnselen) op.

  • op de plaats waar de katheter werd ingebracht ontstaat soms een bloeduitstorting. Dit kan pijnlijk zijn maar verdwijnt na enkele dagen.
  • er kan ook enkele uren na afloop van het onderzoek nog een bloeding ontstaan op de plaats waar de naald of het werkbuisje heeft gezeten. Als u dit merkt moet u direct een verpleegkundige waarschuwen. Als u dit merkt als u al naar huis bent dan neemt u direct contact op met de Spoed Eisende Hulp van Ziekenhuis Rijnstate, tel. 088 - 005 6680.
  • heel zelden kan stolselvorming voorkomen. Dit kan leiden tot afsluiting van het behandelde bloedvat. Als het stolsel met de bloedstroom mee gaat kan ook een ander bloedvat afgesloten raken. Meldt daarom direct aan de verpleegkundige als er verkleuring, doofheid of temperatuurverandering optreedt in uw been of elders in uw lichaam. Als u dit merkt als u al naar huis bent dan neemt u direct contact op met de Spoed Eisende Hulp van Ziekenhuis Rijnstate, tel. 088 - 005 6680.

Infecties

De behandeling vindt plaats onder steriele omstandigheden. Dit betekend dat de punctieplaats voor start van de procedure ruim wordt gedesinfecteerd en dat er steriele materialen en lakens worden gebruikt. Het risico op een eventuele infectie is zeer klein.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek niet meer röntgenstraling dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Lees meer over straling

Contrastmiddel

De moderne jodiumhoudende contrastmiddelen geven zelden bijwerkingen.

Het contrastmiddel dat we gebruiken kan leiden tot een allergische reactie. De kans hierop is zeer klein. De risico’s zijn groter als u in het verleden al eens een allergische reactie op jodiumhoudend contrast heeft gehad. Dit willen we uiteraard graag voor de start van het onderzoek weten.

Omdat u een verminderde nierfunctie heeft, is speciale voor- en nazorg (een infuus om extra vocht toe te dienen) nodig om verdere nierschade te voorkomen.

Lees meer over het gebruik van contrastmiddelen

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. 

Als u borstvoeding geeft, wilt u ons dan zo spoedig mogelijk bellen? Wij gaan dan beoordelen hoe lang het nodig is dat u tijdelijk stopt met het geven van borstvoeding.

Lees meer over Zwangerschap en Borstvoeding bij een radiologisch onderzoek

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie