Radiologie en nucleaire geneeskunde
Patiënt en radiodiagnostisch laborant bij CT-apparaat
Laatste informatie over het coronavirus

Contrastmiddelen

Om bloedvaten zichtbaar te maken of de darm te kunnen onderscheiden van overig buikweefsel maken we gebruik van contrastmiddelen (bijvoorbeeld bij bloedvatonderzoeken, sommige CT- en MRI-onderzoeken en bij sommige doorlichtingsonderzoeken). Om bloedvaten zichtbaar te maken wordt het contrastmiddel in een bloedvat gespoten. Willen we uw darmen zien, dan laten we u de contrastvloeistof drinken. Om de dikke darm zichtbaar te maken, vullen we de darm met een slangetje via uw anus.

Jodiumhoudende contrastmiddelen

Bij sommige radiologische onderzoeken wordt een jodiumhoudend contrastmiddel gebruikt om de bloedvaten te kunnen onderscheiden van overige organen of weefsels. We weten dat dit contrast in zeldzame gevallen kan leiden tot een (ernstige) allergische reactie en/of nierschade. Om dit te voorkomen stellen we u voor de start van het onderzoek een aantal vragen en prikken we soms bloed bij u om de risicofactoren op te sporen. Ook vragen we u een veiligheidsformulier in te vullen om zeker te weten dat we het onderzoek veilig kunnen uitvoeren.

Ontstekingsremmende pijnstillers tijdelijk niet innemen

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID) kunnen in combinatie met jodiumhoudend contrast nierschade veroorzaken. Daarom mag u deze medicijnen vanaf 12 uur voor start van het contrastonderzoek tot en met 6 uur na afloop van het onderzoek niet innemen. De ontstekingsremmende pijnstillers die we bedoelen zijn bijvoorbeeld Arthrotec®, Advil®, Aleve®, Brufen®, Ibuprofen®, Diclofenac®, Naproxen®, Nurofen®, Otriflu®, Saridon®, Voltaren®. Pijnstillers zoals paracetamol, Ascal®, Aspirine® of sterkere middelen zoals OxyNorm®, Codeïne®, Tramadol® of morfine mag u wel gewoon gebruiken.

Wat als er risicofactoren gevonden worden?

Als blijkt dat er risicofactoren aanwezig zijn, regelen we voor u een afspraak bij de internist-nefroloog. Deze beoordeelt of er in uw situatie een speciale voorbereiding op het onderzoek nodig is. Het kan zijn dat u een dag in het ziekenhuis wordt opgenomen. In het ziekenhuis krijgt u speciale medicijnen of een infuus om nierschade of een allergische reactie te voorkomen.

Meer informatie

Lees meer in onze folder Veilig gebruik van contrastmiddelen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: