Angiogram van uw shunt met opname
Laatste informatie over het coronavirus

Het onderzoek en de nazorg

Opname en infuus

U heeft apart bericht gekregen vanaf de dialyse-afdeling hoe laat en waar u in het ziekenhuis wordt verwacht. Op de afdeling krijgt u voor en na het onderzoek een infuus, om eventuele nierschade door het gebruikte contrastmiddel te voorkomen. In het hoofdstuk Risico's en bijwerkingen geven we meer informatie over het contrastmiddel.

Het onderzoek

De laborant helpt u om in de juiste houding op de onderzoekstafel te gaan liggen. U wordt op bewakingsapparatuur aangesloten om uw conditie tijdens het onderzoek te bewaken. Voor het onderzoek is het soms nodig om een bloeddrukband te plaatsen om de bovenarm van uw shuntarm.

Tijdens het onderzoek werken we steriel (schoon) om infecties te voorkomen. De radioloog en de laborant die bij het onderzoek aanwezig zijn dragen steriele kleding (een speciale jas, een mutsje en een mondkapje) en er wordt gewerkt met steriele materialen.

De prikplek wordt schoongemaakt met chloorhexidine. Daarna wordt het steriele laken over u heen gelegd, met een gat ter plaatse van de shunt.

De radioloog prikt de shunt aan met een holle naald. Door deze naald wordt een dun draadje in het bloedvat geschoven. Over dit draadje wordt dan een werkbuisje opgeschoven. De radioloog spuit een contrastmiddel in de bloedvaten, waardoor deze op röntgenfoto's zichtbaar zijn. Door het inspuiten van het contrastmiddel kan kortdurend een warm gevoel optreden in onderbuik, keel en hoofd. Tijdens het onderzoek zal de laborant u instructies geven over uw ademhaling.

Als bij u een dotterbehandeling wordt gedaan, dan wordt dit aansluitend gedaan. Via het werkbuisje wordt dan een dotterballon geplaatst ter hoogte van de vernauwing.

Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat u terug naar de verpleegafdeling.
De dialyseverpleegkundige zal daar de naald (en eventueel het werkbuisje) verwijderen of kunt u gedialyseerd worden.

De zaalarts beslist wanneer u met ontslag kunt, en bespreekt met u de nazorg van de procedure.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 30-45 minuten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie