Behandeling van Crohn en colitis
Arts geeft patiënte in de scopiekamer uitleg over het darmonderzoek

Behandeling

 

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ziekten die tot nu toe niet volledig te genezen zijn. De behandeling is erop gericht om uw klachten te verminderen en uw ziekte tot rust te brengen.

Medicatie

De behandeling bestaat meestal uit het geven van medicatie. Met medicatie proberen we de actieve ontsteking te remmen en een opvlamming van de ziekte te voorkomen. Welk medicijn de maag-, darm-, lever-arts voorstelt, is afhankelijk van de ernst van uw klachten en de plaats van de ontsteking. Daarnaast wordt er bij de keuze van medicatie rekening gehouden met bijvoorbeeld een kinderwens, eerdere ervaringen met medicatie en uw persoonlijke voorkeuren.

Operatie

Soms is er een operatie nodig. Aanleiding voor een operatie zijn fistels of vernauwingen in uw darmen. Het kan ook zijn dat de ontsteking niet verbetert na behandeling met medicijnen en u daarom geopereerd wordt.

Therapietrouw

Om te voorkomen dat de ziekte opvlamt, is het belangrijk dat u de medicijnen een aantal jaren gebruikt. Als de ziekte rustig is, is het soms moeilijk om gemotiveerd te blijven de medicijnen dagelijks in te nemen. Toch is het niet verstandig om zonder overleg met uw MDL-arts de medicatie te staken.

Neemt u uw medicijnen niet trouw in, dan is het belangrijk om dit met uw behandelend arts te bespreken. Zo weet uw arts ook of de behandeling goed werkt bij u. Om ervoor te zorgen dat u de medicijnen trouw blijft innemen, is het belangrijk om te weten wat precies het nut van het medicijn is en hoe het medicijn werkt. De IBD-verpleegkundige en uw MDL-arts praten u graag bij hierover.

Bijwerkingen

Sommige medicijnen zorgen voor bijwerkingen. Uw MDL-arts en de IBD-verpleegkundige bespreken met u de mogelijke bijwerkingen. Over ieder medicijn is er ook een folder beschikbaar.

Voor de controle op eventuele bijwerkingen vindt er regelmatig contact plaats met de IBD-verpleegkundigen. Een aantal medicijnen heeft bijwerkingen die alleen in uw bloed te zien zijn. Daarom wordt uw bloed regelmatig gecontroleerd. De IBD-verpleegkundige of uw MDL-arts maakt hiervoor een afspraak met u.

Vaccinaties

Gebruikt u medicijnen die uw afweer onderdrukken, zoals thiopurines of anti-TNF? Of gebruikt u langdurig prednison? Dan werken sommige (reis)vaccinaties mogelijk minder goed. Sommige vaccinaties mag u misschien niet hebben. Heeft u vragen hierover, neemt u dan contact op met uw IBD-verpleegkundige of behandelend MDL-arts. Ga voor advies over reisvaccinaties naar de website van de Travel Clinic Oost.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: