Behandeling van Crohn en colitis
Arts geeft patiënte in de scopiekamer uitleg over het darmonderzoek

Crohn en colitis ulcerosa

Bij een chronische darmontsteking is een deel van de darm langere tijd of zelfs levenslang ontstoken. De ernst van de klachten verschilt per persoon. De ene patiënt heeft voortdurend hevige klachten, een ander heeft slechts af en toe last of heeft veel minder klachten. Er zijn in Nederland ongeveer 89.000 mensen met een chronische darmontsteking. Elk jaar komen er ongeveer 2.500 nieuwe patiënten bij.

Beloop van de ziekte

Ook het beloop van de ziekte is bij iedereen verschillend. Sommige mensen hebben jarenlang geen klachten en krijgen dan ineens wel weer last. Andere mensen hebben slechts één of twee keer een periode met klachten en vervolgens nooit meer. Het is dus niet te voorspellen hoe de ziekte zich bij u ontwikkelt.

Inflammatory Bowel Disease

De verzamelnaam die we tegenwoordig vaak voor chronische darmontstekingen gebruiken is Inflammatory Bowel Disease (IBD). Hiermee bedoelen we de twee meest voorkomende chronische darmontstekingen: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij beide ziekten is een deel van de darmen ontstoken en lijken de klachten op elkaar. Maar er zijn ook verschillen:

Ziekte van Crohn

  • De ziekte van Crohn kan overal in het spijsverteringskanaal voorkomen, van mond tot anus.
  • De ontstekingen (zweren) zijn dieper dan bij colitis ulcerosa. Ook kunnen er onnatuurlijke verbindingen of kanaaltjes ontstaan tussen twee delen van de darm of tussen de darm en de huid. Deze kanaaltjes noemen we fistels.
  • In de darmen kunnen vernauwingen ontstaan.
  • Gezonde en ontstoken plekken wisselen elkaar af.

Colitis ulcerosa

  • Colitis ulcerosa komt alleen voor in de dikke darm.
  • De zweren zijn oppervlakkig en vormen vrijwel nooit fistels.
  • Er treden bijna nooit vernauwingen in de darmen op.
  • De ontstekingen vormen een aaneengesloten ontstoken gebied.

    Dat kan. We zien veel patiënten die niet uit de directe omgeving van Arnhem komen. Als u een verwijzing van uw huisarts heeft wordt het consult normaal gesproken vergoed. Raadpleeg voor de zekerheid de voorwaarden van uw ziektekostenverzekering.

    Dat kan. Als u een verwijzing heeft van uw huisarts of van uw specialist van een ander ziekenhuis wordt het consult normaal gesproken vergoed. Raadpleeg voor de zekerheid de voorwaarden van uw ziektekostenverzekering.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: