Behandeling van Crohn en colitis
MDL verpleegkundige en patiënte in gesprek in de spreekkamer

Hoe stellen we de diagnose?

Om de juiste diagnose te stellen krijgt u na verwijzing door uw huisarts een afspraak bij de MDL-arts en/of verpleegkundig specialist. Ook kan de huisarts u direct doorverwijzen voor een maag- en/of darmonderzoek (endoscopie). Soms is het nodig dat u vanwege de ernst van de klachten wordt opgenomen in het ziekenhuis. Wilt u goed voorbereid zijn op het gesprek met de MDL-arts? Lees dan ook eens onze tips voor bij de arts.

Bloedonderzoek

Met behulp van bloedonderzoek kunnen we verschillende waardes meten. Zo kijken we via de hemoglobinewaarde of u bloedarmoede heeft, meten we de ontstekingsactiviteit (CRP) en controleren we het effect van een geneesmiddel op de organen, onder andere uw lever en nieren.

Bloedprikken is mogelijk bij de verschillende prikposten. Bekijk de openingstijden en locaties van de prikposten.

Ontlastingsonderzoek

Om ziekteactiviteit in de darmen vast te stellen, kunnen we onderzoeken of het ontstekingseiwit calprotectine in uw darmen zit. In uw ontlasting kunnen we ook zien of u een bacteriële infectie of darmparasiet heeft. Voor dit onderzoek krijgt u potjes mee naar huis die u kunt vullen met uw ontlasting en weer in kunt leveren in het ziekenhuis.

Endoscopie

Tijdens een endoscopie (ook wel coloscopie genoemd) bekijken we met een flexibele slang (endoscoop) uw dikke darm en als het mogelijk is een stukje van de dunne darm. De endoscoop wordt daarbij via de anus ingebracht. De maag-, darm-, leverarts kijkt tijdens dit onderzoek onder andere naar de plek van de darmontsteking en hoe uitgebreid de ontsteking is. Een endoscopie van de maag noemen we ook wel een gastroscopie. Hierbij kijken we met een flexibele slang via uw mond in de maag en dunne darm naar eventuele ontstekingen.

Bij een endoscopie worden er vaak stukjes weefsel (biopten) weggenomen. Dit weefsel onderzoeken we onder de microscoop op ontstekingen en andere afwijkingen. Endoscopieën vinden plaats op de afdeling Maag- Darm- en Leverziekten in Rijnstate Arnhem. Meer informatie over de verschillende onderzoeken vindt u in de folders Coloscopie en Gastroscopie.

MDL Arts  geeft patiënte in de scopiekamer uitleg over het darmonderzoek

Radiologisch onderzoek

Contrastecho

Met een contrastecho kunnen we eventuele ontstekingen of vernauwingen in uw dunne darm beter zien.

MRI

Een MRI-scan geeft een beter beeld van onder andere de dunne darm en de galwegen. Daarnaast kijken we naar de aanwezigheid van fistels of abcessen, als uw klachten hiertoe aanleiding geven.

Röntgenonderzoeken en MRI-scans vinden plaats op de afdeling Radiologie op de verschillende locaties van Rijnstate. Voor deze onderzoeken is het belangrijk om te weten of u overgevoelig bent voor (jodiumhoudend) contrastmateriaal en of u claustrofobisch bent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: